Митрополита Загребсько-Люблянського Порфирія (Перича) обрали 18 лютого новим Патріархом Сербським. Про це  повідомив представник Архієрейського Собору Сербського Патріархату з храму св. Сави в Белграді, повідомляє Credo.Press з посиланням на ТАСС.

Патріарха визначив жереб, який після особливої ​​молитви витягнув архімандрит Матей (Рістановіч) з монастиря Сісоєвичі.

До другого туру виборів сербські ієрархи обрали голосуванням трьох кандидатів, якими стали єпископ Бачський Іриней (Булович), митрополит Загребсько-Люблянський Порфирій (Перич) і єпископ Баня-Лукскій Єфрем (Мілутінович).

Як повідомив Інтерфакс, Архієрейський Собор почався в четвер у крипті собору Святого Сави в Белграді. Уперше Собор проходить поза стінами патріархії, це пов’язано із забезпеченням заходів епідеміологічної безпеки через епідемію COVID-19.

Згідно з процедурою, новий Патріарх обраний приблизно з 30 архієреїв, які служать не менше п’яти років. Право голосу на виборах має кожен із 39 членів Собору. Вибори проходять до тих пір, поки не залишаться троє претендентів, конверти з іменами яких потім покладуть в Євангеліє.

Остаточний вибір повинен зробити монах, якого вважають шанованим духівником – саме він навмання дістане з Євангелія конверт з ім’ям того, хто стане новим предстоятелем Сербської Православної Церкви.

Найбільш вірогідними претендентами на престол СПЦ  називали митрополита Загребсько-Люблянського Порфирія, митрополита Дабробосанського Хризостома, єпископа Бачського Іринея, єпископа Будімлянско-Нікшічського Іоанникія, єпископа Баня-Лукського Єфрема і єпископа Франкфуртського і всієї Німеччини Григорія.

Інтронізація нового Патріарха відбудеться через два або три дні після виборів.

Патріарх Сербський Іриней помер 20 листопада. До обрання нового предстоятеля керівництво СПЦ здійснює Священний Синод.

Comments are closed.