Коментуючи обрання нового Сербського Патріарха, речник ПЦУ, архієпископ Єстратій (Зоря) зазначив, що не варто бачити ворога в кожному, хто ще не є нашим союзником. Він навів приклади зміни у відносинах з Кіпрською та Олександрійською Церквами.

«Тим, хто аргументами, що новий Сербський Патріарх – «прихильник Москви», а «серби – союзники Росії», намагається довести, що вітати новообраного патріарха і бажати йому блага – «не слід», відповім:
– ще не так давно Олександрійського патріарха Феодора вважали «головним союзником Москви»;
– ще не так давно в Греції за опитуваннями серед країн ЄС був найвищий відсоток тих, хто схвально ставиться до Путіна – понад 60%;
– ще не так давно твердили, що «Кіпр – союзник Москви, бо там великі російські гроші та впливи».

Тепер ми всі тішимося підтримкою Олександрійської, Кіпрської та Грецької Церков. І вона не виникла «раптово». А можна було і далі посипати голову попелом і в кожному, хто ще не наш союзник – бачити виключно ворога.

Всякий довгий шлях завжди починається з одного кроку. І краще, щоби це був крок назустріч», – зазначив архієпископ Євстратій.

Раніше він написав, що судячи з біографії обраного Патріарха Сербського Порфирія, він має грунтовну богословську освіту, здобуту як в Сербії, так і в Греції, має поважний досвід чернецтва і священнослужіння, навчальної та практичної пастирської праці.

«Важливим є також досвід миротворчості та відновлення під час служіння в єпархії у Хорватії та Словенії, яке вимагало пастирської зваженості і чутливості в релігійних і національних питаннях. Все це дає підстави висловлювати позитивні очікування від його служіння, як нового Сербського Патріарха», – зазначив владика.

Comments are closed.