Єкатеринбурзький митрополит РПЦ Євген (Кульберг) розпорядився збільшити розміри церковних внесків, повідомляє  Credo.Press з посиланням на Ura.ru. Це пов’язують з тим, що «фінансові схеми», які працювали при колишньому митрополитові Кирилі (Наконечному), новому митрополиту виявилися недоступні: племінник Кирила, фінансист, відвіз їх із собою в Казань.

За словами інсайдерів, якщо при митрополитові Кирилі з монастирів і парафій збирали близько семи мільйонів рублів, то фінансовий план, який поставив Кульберг тільки на січень 2021 року – дев’ять млн руб. Найвищий внесок в єпархію платить Храм на Крові (505 тисяч рублів), трохи менше – Свято-Троїцький кафедральний собор (400 тисяч), 365 тис. руб. – Вознесенська церква, трохи більше 300 – великі храми в районах Єкатеринбурга (храм Різдва Христового на Уралмаші, Всіх Святих – на Михайлівському кладовищі, в честь Преображення Господнього).

Храм св. цілителя Пантелеймона повинен щомісяця платити єпархії 125 тисяч рублів. При цьому Вознесенський храм при скандальному похоронному будинку «Знесіння» (одне з найуспішніших ритуальних бюро на Уралі) повинен відраховувати лише 10 тисяч рублів.

З монастирів найбільше грошей повинен приносити Ново-Тихвинський жіночий (однією зі статей доходу якого є продаж ікон за кордон) – з нього стягують 505 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян щомісяця.

Невеликі парафії при сільських храмах платять по 1000 рублів, деякі і зовсім повинні віддавати лише по 500 рублів. «Раніше на внески з таких храмів часто закривали очі, не вимагаючи віддавати їх, – пояснює співрозмовник. – Сьогодні винятків немає».

Частина цих платежів проходить переказами, але більша частина віддається готівкою.

Comments are closed.