Найбільша пропаганда Московського Патріархату в Україні зосереджена на YouTube-каналі з патріотичною назвою «Перший Козацький».

Про це заявив у програмі «Детектор. Релігії»  на DetectorUA релігієзнавець Дмитро Горєвой, виділивши цей канал з низки інших майданчиків роспропаганди, на кшталт сайту «Спілка православних журналістів» (СПЖ), порталу «Расколам.нєт» чи пабліку «Правблог».

«На каналі є різні передачі і ведуть їх різні ведучі, коментують події відомі експерти. Але всіх їх об’єднує одне – це проросійські експерти і аналітики. Вони критикують українську державу після Майдану, натомість нормально відгукуються про Росію», – зауважив Горєвой.

Експерт називає «Перший козацький» справжнім рупором «русского міра».

Достеменно не відомо, хто його фінансує. Серед засновників Товариства з обмеженою відповідальністю «Перший Козацький канал» вказані Задніпренко Роман та Ступицький Валерій. Вони внесли до статутного капіталу по 2,5 тисячі гривень.

Про Валерія Ступицького відомо, що це один з журналістів так званої Спілки православних журналістів. Але він, зауважив експерт, лише виконавець, але аж ніяк не бенефіціар чи спонсор каналу.

Валерій Ступицький

На відміну від інших порталів, «Перший козацький» не зосереджується лише на релігії. Вони беруть ширші теми – від історії до економіки, від пандемії до ціни на газ. У всіх своїх відео вони критикують владу, сіють недовіру до українських державних інституцій, побіжно, а іноді і цілеспрямовано критикують США і ніколи нічого поганого не говорять про Росію, додав експерт.

Для прикладу перерахуємо назви деяких їхніх відео: «Евроинтеграция по-украински: без прав и перспектив», «Государство Украина – нереализованное и античеловечное», «Штурм Капитолия. Конец американского мифа о свободе», «Священник оставил веру ради ПЦУ», «Вертеп мутантов Ватикана, алчность Епифания и венгры против ЛГБТ».

Релігієзнавець наголошує, що «Перший козацький» – це реальний канал поширення дезінформації, маніпулювання суспільною свідомістю на введення українців в оману.

«Вони мають комплексну технологію – вони дають готову, цілісну картину світу, де все російське – це добре, а все європейське та американське – це погане, і підштовхують глядача зробити «правильний» вибір», – додав Горєвой.

На цьому каналі виходять десятки програм на тиждень на найрізноманітніші теми, але з одною головною метою – переглянути історичний вибір українців. Ось головна мета та основне завдання таких пропагандистських каналів як «Перший Козацький», наголосив експерт.

Comments are closed.