В Україні можуть існувати дві канонічні Церкви, тільки називати їх треба справжніми іменами.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив священник Віктор Мартиненко, який перейшов до ПЦУ практично одразу після набуття Томосу.

«Хай буде дві Церкви, тільки треба своїми іменами називати: є ПЦУ, і є церква російської діаспори. Будь ласка, з певних переконань, упереджень ти ходи туди, але правильно себе називай», – зауважив отець Віктор.

Він зробив таку заяву, згадуючи отця Петра Влодека, який очолював Волинську семінарію, де і навчався священник.

«Він відродив Київську семінарію наприкінці 80-х-на початку 90-х. І його потім попросили з Києва за такі проавтокефальні ідеї. Він почав відроджувати семінарію на Волині і він завжди був націоналістом, автокефалістом. Я згадую його пророчі слова: «Вихід для України, щоб було дві канонічні Церкви. Одна хай Московська, інша як митрополія Константинополя». Просто він тоді і мріяти не зважився про окрему Церкву, яку ми отримали. Казав, що з часом, як поживемо, то може об’єднаємося в помісну. А ми отримали просто подарунок, незалежну помісну Церкву», – розповів отець Віктор.

Священник додав, що багато його колег лишилися в УПЦ МП через страх змін.

«Багато хотіли б автокефалію, але бояться, бо їм 20 років промивали мізки, що автокефалія – шлях до пекла, і навіть саме слово скомпрометовано», – зауважив отець Віктор.

Comments are closed.