Нинішня ситуація в Україні схожа не на період Руїни, як багато хто вважає, а на події сторічної давнини, коли відбувалася Українська революція. Однак, якщо тоді все завершилося дуже прикро для України (Голодомором, розділом країни і владою «совєтов»), то на цей раз є надія на кращий фінал.

Таку думку висловив митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій, який є істориком за фахом.

«Це як би дзеркало, в тому числі в церковному вимірі, де тривав визвольний рух за автокефалію – визвольні змагання, як їх часто називають. І зараз Україна переживає таку саму ситуацію», – зауважив владика Димитрій в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву для YouTube-каналу DetectorUA.

Він зазначив, що тоді також був зовнішній ворог у вигляді більшовицьких банд Муравйова, а всередині країни був розбрат, не було єдності. А ще одна паралель із тим часом – відсутність сильної влади.

«Якраз цей період потребує сильної руки, щоб вона була кам’яна. Але її не було ні тоді, ані зараз. У гетьманаті Павла Скоропадського, наче й така сильна вольова людина, але були загравання з федератизмом, потім були такі моменти напівзросійщення», – зазначив митрополит Димитрій.

Минулого разу вихід з цієї ситуації був дуже прикрий для України – і Голодомор, і розділення країни. А зараз, каже митрополит, є надія на кращий вихід із ситуації, але за умови того, що в Україні працюватиме потужний військовий аналітичний центр.

«Якщо потрібно приймати якісь доленосні рішення, то вони повинні бути настільки продуманими, щоб не робити помилок. Бо у нас є дуже багато поспішних некомпетентних рішень, які потім майже не виконуються», – сказав митрополит Димитрій.

Він прокоментував рішення щодо заборони телеканалів нардепа і кума Путіна Віктора Медведчука. Зокрема, зауважив, що для того є кільканадцять виходів з цієї ситуації.

«Якщо є стільки виходів, що може бути реванш, то навіщо ці рішення приймати? Вони ж несерйозно потім виглядають в очах людей», – сказав владика, наголосивши, що водночас не може не схвалювати це рішення, оскільки антиукраїнська пропаганда є злочином для держави, яка на 30-му році досі виборює свою незалежність від зовнішнього ворога.

На запитання Сакена про те, чи не варто дочекатись революції у самій Росії, митрополит слушно зауважив, що не можна перемогти, сподіваючись, що в когось щось станеться.

«Шевченко як писав? «Ви казали, що впаде Польща? Польща впала і вас завалила». Розумієте? Тому не треба дуже покладати надію, тому що ви не знаєте, що може бути. Ми живемо біля країни, яка має 150 млн населення. Як вони себе поводитимуть і куди вони побіжать, якщо у них буде катастрофа, ніхто не знає. Тому давайте ми не будемо жити якимись примарними ідеями», – закликав владика.

«Нам, українцям, самим треба сідати з дуже великою аналітикою, з великою головою і багатіти, щоб там побачили, що наше населення живе краще», – резюмував митрополит Димитрій.

Comments are closed.