Релігієзнавець Дмитро Горєвой у програмі “Детектор. Релігії” на YouTube-каналі DetectorUA пригадав історії, які доводять, що РПЦ та РПЦ в Україні (УПЦ МП) цілковито і повністю контролюються російськими спецслужбами, які під їхнім прикриттям проводять спецоперації, зокрема і в Україні.

Найбільш гучним фактом такої співпраці стала спецоперація з анексії Криму, в рамках якої до України привозили Дари Волхвів. Спочатку реліквію мали виставляти для поклоніння лише у чотирьох містах – Москві, Санкт-Петербурзі, Києві та Мінську. Але раптом маршрут було змінено і реліквію вирішили виставити ще й у Криму.

Колишній віце-прем’єр Криму Рустам Теміргалієв, який перейшов на бік окупантів, потім розповідав, що під прикриттям делегації до Криму приїхав депутат Держдуми Дмитро Саблін, який проводив сепаратні перемовини з Володимиром Константіновим, тодішнім головою Верховної Ради Криму. Як відомо, Дари Волхвів супроводжував ще й “православний олігарх” РФ Костянтин Малофєєв. Окрім них, за свідченнями Теміргалієва, на перемовинах були присутні “ще дві цікаві людини”.

“Вони непублічні, прізвища цих людей ні про що не скажуть. Можу лише сказати, що вони були з бородами і, цілком можливо, носили статус якихось офіційних осіб православної церкви”, – розповідав Теміргалієв.

Таким чином, РПЦ не тільки прикривала росіян у підготовці анексії Криму, а й була залучена до перемовин і вербування кримських еліт.

У складі тієї ж делегації до Києва у січні 2014 року, у самий розпал Революції гідності, приїздив Ігор Гіркін – майбутній бойовик терористичної “ДНР”. Тобто фактично по лінії РПЦ до України приїздили майбутні терористи.

Гіркін у Києво-Печерській лаврі

Крім того, протягом 2013-14 років в Україні по лінії РПЦ під прикриттям працював кадровий офіцер ФСБ Євген Петрин.

За легендою, 2013 року Петрин звільнився з ФСБ та почав працювати у відділі зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату. Те, що він дійсно мав таку легенду про звільнення, а насправді працював на ФСБ під прикриттям, засвідчено у документі, який видало саме ФСБ його родичам.

Офіцер ФСБ Євген Петрин. Фото: з сімейного архіву

Його офіційно влаштували до секретаріату з міжхристиянських відносин, ввірили ділянку українсько-російських відносин і відрядили до Києва. Він каже, що розкрив цілу мережу агентів ЦРУ в Україні, які працювали на відрив України від РПЦ. Пізніше його відкликали з відрядження та заарештували в Москві.  2016 року його засудили за держзраду, нібито він передавав секретні дані ЦРУ.

Щойно історія набула резонансу, в РПЦ від нього одразу відхрестились, заявивши, що він звільнився з церкви ще до арешту.

У своїх численних листах і заявах і сам Петрин, і його родичі прямо говорять, що в Україні він працював на ФСБ під прикриттям Московського Патріархату.

Ще один факт контактів російських спецслужб з церковниками Московського Патріархату в Україні був зафіксуваний кілька років тому. Журналіст Сергій Гальченко зафільмував неодноразові візити російського шпигуна зі Служби зовнішньої розвідки РФ Володимира Небаєва, який працював під дипломатичним прикриттям у посольстві Росії в Києві, та Костянтином Воробйовим з центру Росспівробітництва, яке підпорядковане російському МЗС. Вони відвідували Києво-Печерську Лавру.

Там, за даними журналіста, вони зустрічались з ректором академії та семінарії єпископом Сильвестром Стойчевим.

“Як на мене, дуже показовий вибір контакта. Якщо впливати і вербувати, то одразу того, хто має доступ до студентів, тобто майбутніх поколінь духовенства, і закладати “русскій мір” у голови українських священників. Потім не дивуйтеся, чому священники МП моляться за Кирила, вітають Путіна з днем народження чи відмовляють у відспівуванні українських воїнів. Це результат роботи ось таких проросійських спецслужбістів, на кшталт Небаєва та Воробйова”, – резюмував Горєвой.

Comments are closed.