Папа Римський розповів, чи доводилося йому в житті піддаватися психоаналізу. Про це повідомляє Vatican News.

Аргентинський часопис «La Nación» опублікував інтерв’ю Папи Франциска з лікарем-журналістом Нельсоном Кастро, яке той зробив два роки тому для своєї книги про здоров’я Пап.

Журналіст запитував Папу зокрема про те, чи йому доводилося піддаватися психоаналізові.

«Розповім тобі, як була справа. Психоаналізові я ніколи не піддавався. Але коли був провінційним настоятелем єзуїтів під час жахливого періоду диктатури, коли я мусів підпільно перевозити людей, допомагаючи їм виїхати з країни, щоб врятувати життя, я мусів справлятися із ситуаціями, з якими не давав собі ради. Тоді я пішов на зустріч з однією пані, видатною жінкою, що допомагала мені аналізувати психологічні тести для новиків. Протягом шести місяців я раз на тиждень консультувався з нею», – розповів Франциск, уточнивши, що вона була психіатром.

«Протягом шести місяців вона допомагала мені справлятися із тогочасними страхами. Уявіть собі, що означало перевозити в автомобілі людину, прикриту лише покривалом, проходячи через три військові блок-пости», – розповів Папа.

Папа Франциск підкреслив, що розмови з психіатром також допомогли йому навчитися справлятися з тривогою та не приймати поспішні рішення. Він впевнений, що вивчення психології займає важливе місце у формуванні майбутніх священників, які, на його думку, «повинні знати людську психологію».

За словами Папи, неврози є постійними супутниками нашого життя, тому слід навчитися давати собі з ними раду, важливо також знати, якими є наші духовні недуги. Він зізнається, що його викликом є тривожність, пов’язана з бажанням робити все й відразу. Потрібно, натомість, вміти сповільнити крок, а одним із його методів є слухання Баха: «Це заспокоює мене та допомагає краще аналізувати проблеми».

Comments are closed.