Священник ПЦУ з Тернопільщини Олексій Філюк зібрав у храмі півсотні унікальних світлин з історією села. Про це він повідомив у своєму Facebook.

Філюк зізнався, що це було його давньою мрією. Він шукав всю інформацію в архівах, розпитував у довгожителів і краєзнавців.

Він кілька років збирався історичні загадки про минуле села Білозерки. Почалося все ще в далекому 2017 році, коли він став керувати місцевим храмом.

Біля церкви є дві усипальниці, де поховані фундатори храму. Священика дуже зацікавило це, і в 2017 році він відреставрував одну зі старих споруд, а потім другу.

Село Білозерка має дуже цікаву історію. Перший спогад про нього датується 1545 роком. Історія назви невідома, є лише кілька припущень.

Білозерка була у власності впливових вельмож. У 1583 році король Сигізмунд і подарував цю місцевість князям Збаразьким, – розповідає Олексій Філюк. – Згодом Білозерка перейшла до князів Вишневецьких, потім-в Огінських, з 1743 року — до Бржостовських.

Саме останній і перетворив місцевість на містечко, де навіть проводилися ярмарки.

Олексію знадобилося три роки, щоб дослідити історію села. Вдалося зібрати півсотні знімків за останні 200 років. Найстаріше фото датується 1780 роком.

Comments are closed.