15 березня, у 82-у річницю проголошення незалежності Карпатської України, у Києві, на Аскольдовій могилі, глава УГКЦ Святослав освятив пам’ятник о. Августину Волошину, великому сину України, активному громадському і релігійному діячеві, священнику Греко-Католицької Церкви, президенту Карпатської України. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Участь у заході взяли представники Товариства закарпатців у м. Києві, зокрема президент об’єднання.

Глава УГКЦ наголосив на тому, що постать о. Августина Волошина промовляє до нас сьогодні і говорить правду: правду про Закарпаття, правду про нас з вами, про наші національно-визвольні змагання і водночас правду про Українську Греко-Католицьку Церкву.

«Саме він, наш священник, показує, що Церква в найтяжчі моменти історії завжди була для свого народу матір’ю і вчителькою. Наше духовенство вміло брати на себе відповідальність за долю українського народу. Наші священники не просто були хранителями душі народу, але зберігали і розвивали його духовну, культурну, національну спадщину. А на прикладі президента Карпатської України отця Волошина, вміли брати на себе відповідальність і за її державобудівництво», – сказав Святослав.

Водночас Блаженніший Святослав висловив занепокоєння тим, що в наш час чимало громадян України в різних її куточках не завжди усвідомлюють цінність держави. «Саме про цінність держави для сучасного і майбутнього нашого народу сьогодні з небес до нас промовляє о. Августин Волошин», – зазначив глава УГКЦ.

Пам’ятник о. Августину Волошину споруджено на Аскольдовій могилі в Києві, де починає народжуватися пантеон героїв України.

«Ми тут маємо знак, який вшановує героїв славного бою під Крутами. Тут спочивають герої Майдану, герої війни на Донбасі. І від сьогодні тут стоятиме пам’ятник о. Августину Волошину, безперечно, героєві України, героєві змагання українців за своє: за свою культуру, за свою Церкву, за свою державу», – підкреслив глава УГКЦ.

Карпатська Україна, яка в 1938 році була заснована як автономна республіка у складі Чехо-Словаччини, а через рік, 15 березня 1939 року, здобула незалежність. Президентом цієї Української незалежної держави, яка розташовувалася в основному на гірській частині території Закарпаття, став о. Августин Волошин, священник Греко-Католицької Церкви.

Comments are closed.