Москва ніколи не піде на надання автокефалії РПЦ в Україні. Це може статись після закінчення правління чинного патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва).

Таку думку висловив в інтерв’ю РІСУ богослов Кирило Говорун.

«За Патріарха Кирила цього точно не буде. Це може теоретично статися за його наступника, наприклад якщо Тихон стане Патріархом (владика Тихон (Шевкунов), митрополит Псковський і Порховський, глава Псковської митрополії РПЦ). Ми знаємо, що Тихон хотів і навіть просив Кирила, щоб, упереджуючи кроки Константинополя, надати автокефалію УПЦ МП (РПЦвУ, – ред.). Можливо, якщо він стане Патріархом, то він може розглянути таку можливість», – сказав Кирило Говорун.

Він також додав, що не знає, як надання автокефалії РПЦвУ змінить ситуацію в Україні, бо в же є автокефальна церква – ПЦУ.

«Я, правда, не знаю, що це змінить в Україні. В Україні вже є автокефальна Церква. Крім того, треба розуміти, що людей зараз настільки налаштували проти автокефалії, що навіть якщо Москва дасть цю автокефалію, то далеко не всі в Україні будуть згодні її прийняти», – сказав він.

Говорун припустив, що повне об’єднання РПЦвУ із ПЦУ відбудеться за його життя.

«Чесно кажучи, я не знаю в який спосіб це може відбутися крім того, що люди побачать беззмістовність антагонізму, протистояння одні з одними, адже причин протистояти не існує, існують лише приводи. Коли зникнуть і приводи, то тоді можна буде сподіватися на об’єднання. Я ще не дуже старим виглядаю, тому хотів би сподіватися, що за мого життя це трапиться! Дуже важливо, що православні українці пройшли шлях до прийняття одне одного. Виявляється, цьому нам ще треба вчитися», – підсумував він.

За матеріалами: Духовний фронт України

Comments are closed.