Видання «НВ» розповіло, хто із партії «Слуга народу» є «воцерковленим» вірянином РПЦ в Україні (УПЦ МП), бере активну участь в житті цієї релігійної організації і одночасно опозиційно налаштований до ідеології центризму «слуг народу» (трохи раніше СН сформулювала свою ідеологію «українського центризму»: «Ми — не “праві” і не “ліві”. Не націоналісти і не сепаратисти»). Про це повідомляє Духовний фронт в Україні.

Неформальним «лідером» прихильників РПЦвУ був Сергій Трофімов, колишній перший заступник голови ОП, а до того — виконавчий продюсер Студії Кварталу 95 Зеленського. До звільнення з Банкової він проводив служби в якості паламаря (прислужника в церкві) і був близький до Вадима Новинського, бізнес-партнера Ріната Ахметова і мецената РПЦ в Україні.

Саме Трофімов, за даними «НВ», ще під час президентських виборів рекомендував керівництву ЗеКоманди на пост глави її чернігівської організації та довіреної особи Зеленського в Чернігові Павла Халімона. Пізніше той став народним депутатом від СН. І одним з «ідеологічних розкольників».

Халімон — агробізнесмен і прихожанин РПЦвУ. Соцмережі глави чернігівського осередку рясніють іконами і біблійними історіями.

Депутати СН Павло Халімон і Артем Культенко – парафіяни УПЦ МП, які часто уникають голосувань на гуманітарні питання у Верховній Раді / Фото: sluganarodu.official

Відкриту релігійність демонструє також найближчий соратник Халімона в парламенті – депутат СН Артем Культенко. Зараз йому 37 років, а п’ять років тому він вступив до Київської духовної семінарії Московського патріархату.

Халімон підтримав постанову про визнання Революції гідності історичною подією, а ось Культенко був відсутній. На голосуванні щодо засудження геноциду кримських татар був відсутній перший з них, а другий — підтримав. З питання Білорусі Халімон утримався, а Культенко знову був відсутній.

До цієї пари, за словами ЗМІ «Новое время» з СН, близькі чернігівський мажоритарник і ювелір Олександр Сова (він не голосував щодо Білорусі і Майдану), і «слуга» і ексадвокат Ольга Савченко, яка товаришує з Культенком.

Депутат СН Ольга Савченко (з Артемом Культенком) зазвичай відсутня на голосуваннях з гуманітарних питань парламенту / Фото: sluganarodu.official

Остання у всіх перерахованих вище п’яти гуманітарних питань була відсутня або не голосувала, а по Білорусі – віддала голос проти, як і половина парламентської команди ОПЗЖ.

Ніхто з цих депутатів не захотів поговорити з журналістами на тему своїх ідеологічних позицій.

Comments are closed.