“Неофіційний спікер РПЦвУ” Олександр Клименко, відомий як переможець телешоу “Голос країни” в інтерв’ю “Українській правді” дозволив собі зневажливі висловлювання на адресу Вселенського Патріарха Варфоломія та щодо його майбутнього візиту до України.

За словами ієрея РПЦвУ, Україна – це їхня “канонічна територія, і жоден архієрей не може сюди приїхати без дозволу архієрея цієї землі”. “Варфоломій мав би проситися заїхати до нас послужити”, – каже він.

Він заявляє, що “Константинополь зараз діє не у власних інтересах” і “його дії приносять шкоду”.

“Як на мене, можливо, це (надання томосу ПЦУ – УП) – дивний спосіб заявити ще раз про свою важливість. Можливо, це особисті амбіції Патріарха Варфоломія. Але для мене факт, що всі його дії в Україні поки що приносять лише шкоду”, – зазначив священник.

“На той момент і донині я вважаю, що втручання самого Патріарха Варфоломія було недоречним. Саме тому я навіть не розглядав такий варіант у будь-якій формі. Ми починаємо з фундаменту: він має право втручатися в українські справи, тільки якщо йому дозволять сюди приїхати. Це те саме, що президент України зараз скаже: “Територія Кубані традиційно була українська, саме тому я завтра назначаю туди свого губернатора і він буде правити”.

У церкві та ж історія. Ми говоримо: 300 з лишнім років наша церква спокійно існувала без вашого материнського піклування. Ви – мамка, яка від нас відмовилася. Саме тому давайте з такого погляду і говорити: “Ми абсолютно самостійні, ви не можете здалеку нав’язувати нам свою позицію”, – заявив представник РПЦвУ.

Comments are closed.