Прибічники РПЦвУ так бояться перейменування, бо якщо провести реальне опитування українців: ти за Православну Церкву України чи за Російську Православну Церкву в Україні, то православний світ дізнається, що РПЦвУ тут в меншості. Таку думку висловив  речник Вінницько-Барської єпархії ПЦУ, архімандрит Софроній (Чуприна) на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, 1 квітня відбулася в релігійному плані доволі показова подія, яка яскраво і точно відображає реальну релігійну ситуацію в Україні.

“За останні місяці ми чули від різних рупорів РПЦвУ про те, що Московський Патріархат в Україні є найбільшою конфесією в державі. Навіть деякі “зірвиголови” погрожували вивести на масові заворушення проти української влади мільйони віруючих за “чорногорським сценарієм”. Для того, щоб створити хоча б якусь видимість свого впливу в суспільстві Московський Патріархат проводив так звані “хресні ходи” з транспарантами та плакатами, волав про гоніння, збирав клікуш у Лаврі, знімав зворушливі і “жахаючі” відео та багато чого іншого, щоб створити враження, що їхня конфесія є найбільшою в Україні і вона зазнає не просто утисків, а справжнісіньких “гонінь”.

Але кількість учасників цих дійств була переважно невеликою та й реальність не відповідала дійсності. Згадаймо хоча б побиття прихильника РПЦвУ п’яними молодиками, яке в Московському Патріархаті розцінили, як злочин, який скоїли віруючі ПЦУ. Тоді поліція офіційно спростувала цей фейк, але сморід від нього залишився надовго в інтернет просторі”, – зазначив архімандрит.

За його словами, сама процесія з коробками зібрала до сотні людей, а всього зібрали 1 мільйон 60 тисяч 238 підписи з усієї України, якщо вірити інформації РПЦвУ.

“Кількість велика, але якщо взяти до уваги, що станом на 1 січеня 2021 року населення України становило 41 мільйон 588 тисячі чоловік, то 1 мільйон не така велика кількість, як про це волали різного роду “пшики”.

Тобто, із 41 мільйону українців лише 1 мільйон ототожнює себе з Московським Патріархатом. І це з урахуванням того, що такі підписи, як правило збираються особливо завзято. Віруючі просять підписатися своїх родичів, знайомих, сусідів, друзів навіть неповнолітніх дітей вписують…

Прибічники РПЦвУ з усіх щілин тягнули підписи, але їм вдалося зібрати таку мізерну кількість. Ось тепер завдяки безглуздому вчинку самих московитів ми можемо дізнатися їх справжню кількість”, – зазначив архімандрит Софроній.

Як повідомляла РП, 1 квітня священники і віряни РПЦвУ принесли до Офісу президента коробки зі зверненнями, в яких вимагають скасувати закон про перейменування Церкви.

 

Comments are closed.