У РПЦ відреагували на заклик представника Константинопольського Патріархату при Всесвітній раді церков архієпископа Тельміського Іова, який висловився, щоб православні відзначали Великдень одночасно із західними християнами. Про це йдеться на сайті РПЦ.

Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон зазначив, що Російська Церква не збирається змінювати пасхалію.

«Але тут питання дуже просте: хто повинен поміняти свою пасхалію? Ми, наприклад, змінювати не збираємося», – підкреслив він.

Представник РПЦ наголосив: «Немає жодних внутрішніх імпульсів, які виходили б від нашого церковного народу на користь того, щоб замінити церковний календар. Це стосується не тільки дати святкування Великодня, а й так званого переходу на новий стиль. Час від часу лунають голоси на користь того, що нам слід було б привести наш церковний календар у відповідність з календарем світським. Така спроба була навіть зроблена в Російській Церкві в 20-і роки минулого століття, коли Патріарх Тихон видав розпорядження про перехід на новий стиль, а через два тижні довелося це розпорядження скасувати, оскільки церковний народ цього не прийняв».

Таким чином, резюмував Іларіон, «питання про зміну календаря на порядку денному Православної Церкви не стоїть – в усякому разі, воно не стоїть на порядку денному Російської Православної Церкви».

Як повідомляла РП, співголова Спільної міжнародної комісії з питань богословського діалогу між Римо-Католицькою Церквою та Православною Церквою, постійний представник Вселенського Патріархату у Всесвітній раді церков архієпископ Іов Геча заявив, що православним християнам необхідно провести календарну реформу та встановити спільну дату святкування Пасхи, відповідно до рішень Нікейського собору.

Comments are closed.