Теза про возз’єднання українців та росіян внаслідок Переяславської Ради була створена як пропагандистський міф. Насправді сучасники розглядали це як політичний союз двох державних утворень. І тільки наступного ХVIII століття це отримало обгортку історичного міфу.

Про це заявив релігієзнавець Дмитро Горєвой в програмі “Детектор. Релігії” на YouTube-каналі DetectorUA.

Причому, наголосив науковець, творцями цього міфу були самі українці – київські інтелектуали та вихованці Могилянки.

“Православним все тісніше та важче ставало в рамках Речі Посполитої. Окрім конкуренції з Римо-Католицькою Церквою, додалася ще й Греко-Католицька. То ж православні побачили у Москві природного тактичного союзника. Крім цього, майбутня Росія тоді була неосвічена та нерозвинута, а отже мала гарний потенціал у плані кар’єри, робочих місць та інвестицій”, – пояснив релігієзнавець.

Таким чином, саме кияни нав’язали московитам міф про історичну єдність, триєдинство православних народів і решту маніпулятивних концепцій, зауважив Горєвой, пославшись на книгу професора Гарвардського університету Сергія Плохія “Походження слов’янських націй. Домодерні ідентичності в Україні, Росії та Білорусії”.

“Могилянці принесли знання, створили перший заклад вищої освіти у Московії – слов’яно-греко-латинську академію. Україна здійснила величезний вплив на Росію, буквально у всьому. У храмовій архітектурі, у стилях іконопису, принципах церковного співу та навіть у систематичному богослов’ї. Реформи Московського патріарха Нікона по звірці російських церковних книг у відповідність до грецьких оригіналів, робилися зокрема і по київських примірниках. Україна інтелектуально домінувала на Московії. Дійшло до того, що російські самодержці видали розпорядження про заборону ставити архієреями українців. Бо їх було дуже багато у тодішній РПЦ”, – розповів Горєвой.

Він наголосив, що це був саме міф, тому що насправді ніякої єдності не було. Приміром, церковні реалії Києва і Москви були настільки далекими одна від одної, що одна уніфікація лише обряду спричинила старообрядницький розкол, який існує і донині.

“Ми створили цей міф, бо нам тоді було так вигідно. І не треба цього соромитись. Це чиста прагматика. Просто це треба донести до тих, хто досі вірить у саму цю єдність. Пояснити людям, що це вигадка”, – резюмував Горєвой.

Comments are closed.