Найдавніші на території сучасної України зображення Благовіщення Пресвятої Богородиці – це мозаїка та фреска, які можна побачити в Святій Софії Київській. Про це розповідає ПЦУ на своїй сторінці в Facebook.

До наших днів вдалося зберегти 260 кв. метрів мозаїк та майже 300 кв. метрів фресок Софії Київської. Усі фрески святині виконані по вогкому тиньку розведеними на воді мінеральними фарбами під час будівництва собору, в ХІ столітті. Фрески південного вівтаря розповідають нам про Богородицю та Її батьків, зображені миті з Її життя можна «прочитати» зліва – направо, зверху – вниз. Серед цих фресок можемо побачити й фреску «Благовіщення» – зображення, яке вражає своєю художньою досконалістю та вишуканістю.

На фресці зображено Діву Марію, Яка отримує звістку від архангела Гавриїла про те, що Вона має стати Матір’ю Спасителя. На Її лику передано глибоку задуму і водночас легке здивування з приводу озвученої звістки від архангела, а також покірність Діви Марії, яку Вона виявляє перед волею Божою. Біля Неї урочисто зображений архангел Гавриїл у світлих тонах, що підкреслює його неземний образ. Божого посланця бачимо з крилами, одне з яких скероване за спину, а друге – підняте вгору на знак привітання та благословення до Діви Марії.

Крім цього, у Святій Софії Київській також розміщена мозаїка «Благовіщення», яка збереглася значно краще, ніж фреска. Висота зображень Богородиці та архангела Гавриїла сягає 2,2 та 2,3 метри відповідно. Мозаїка розміщена на стовпах тріумфальної арки, що веде у головний вівтар. З правого боку Божа Мати з клубком пряжі – символ моменту, коли Діва Марія готувала пряжу для завіси Єрусалимського храму, і Їй явився ангел Господній з благою звісткою. З іншого боку зображений архангел Гавриїл. Лівою рукою він спирається на жезл Господнього посланця, який звіщає Матері Божій та всьому людству добру новину.

Comments are closed.