Заперечувати Томос, заперечувати право Вселенського Патріарха надавати Томос про автокефалію – це заперечувати статус-кво і ставити під сумнів автокефалію 10 з 15 православних церков. Про це заявив речник ПЦУ, архієпископ Євстратій (Зоря) в інтерв’ю Укрінформу.

Архієпископ зазначив, що лише Константинопольський Патріархат, Олександрійський, Антіохійський та Єрусалимський і Церква Кіпру були утверджені як автокефальні церкви у час Вселенських соборів. Всі інші, зокрема Російська Церква, отримали цей статус і були включені в Диптихи завдяки актам Вселенського Патріарха.

“Тому ставити під сумнів цей порядок – це ставити під сумнів порядок, який є в цілому православ’ї”, – наголосив владика.

Він пояснив, що “Всеправославні зібрання”, які ініціює Москва, є незаконними й порушують канонічний порядок, оскільки їх збирає не Вселенський Патріарх.

“Згідно з Томосом, Православна Церква України має не тільки обов’язки, але й права. І одним з невід’ємних прав є – бути присутніми та брати участь у всіх Всеправославних заходах. І тому ніяка нарада, ніяке зібрання не може бути визнане, як Всеправославне, якщо до нього не запрошена і не має можливості взяти в ньому участь Православна Церква України, як 15-а в Диптиху православна церква. Не кажучи вже про те, що зібрання будь-яке Всеправославне, яке збирається не Вселенським патріархом, є незаконним і є порушенням канонічного порядку. І тому, якщо Москва ініціює якесь зібрання, а ми бачили одне таке зібрання вже, яке намагалися провести і яке ніяких корисних плодів не дало, – то це лише намагання далі ігнорувати реальність і працювати на розділення православ’я”, – наголосив архієпископ.

Comments are closed.