Митрополит Епіфаіній знає про “анафеми” одіозного митрополита Луки з РПЦвУ і зреагував на них із гумором. Про це розповів речник ПЦУ, архієпископ Євстратій (Зоря) в інтерв’ю  Укрінформу.

“Митрополит про це знає і зреагував з гумором, власне так само, як і я, зреагував з гумором. Мені от, гортаючи стрічку Фейсбука, так випало, що я поруч побачив відео з цією анафемою і зображення тих плакатів, якими завішали вулиці, з закликом митрополита Онуфрія, що “піст – це час для прощення”. У мене оце все так склалося в думку, як можна коротко описати позицію Московського патріархату: “Піст – це час для прощення і прокльонів”, – розповів Євстратій.

Він нагадав анекдот, який стосується анафеми гетьману Мазепі.

“Є такий історичний анекдот, я думаю, що він має, безперечно, якусь основу, хоча, можливо, і не був таким у деталях, – про відвідини царем Миколаєм І військового Микільського собору в Києві на Печерську. Зараз на цьому місці частково – колишній Палац піонерів, а частково побудували сучасну висотку біля площі Слави. Так ось там стояв цей собор, збудований гетьманом Мазепою. І коли імператор відвідував цей собор, то він запитав настоятеля: скажіть, будь-ласка, чи правда, що цей собор був побудований колишнім гетьманом-зрадником Мазепою. Священник відповів, що так, ваша величносте, це правда. А він запитав: скажіть, а ви за нього, як про будівничого цього храму, молитесь? Молимося, ваша величносте – була відповідь. Але ж він підданий церквою анафемі. Так ви його й анафематствуєте? Священник відповів: так. Імператор здивувався: так ви що – і молитеся, й анафематствуєте? Так, ваша величносте – і молимося, й анафематствуємо.

Ось такий одночасний заклик і до прощення, і до прокльонів – це десь така, не хотів би вживати безпосередньо медичного терміну, але використаю інший – роздвоєність, коли одночасно готові й виявляти якісь християнські почуття, і проклинати зовсім з таким комсомольським запалом. Хоча слід зрозуміти, що це не є феномен, який характерний тільки для таких діячів, як Лука Коваленко”, – зазначив архієпископ.

Comments are closed.