У дні Пасхальних свят РФ буде шукати зручний момент для провокацій, використовуючи УПЦ МП з цією метою. Про це зазначив у коментарі для «Телеграфа» директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко.

«Росія справді продовжує нагнітати. І обстановку на дипломатичному фронті, і антиукраїнську-антиамериканську істерію – у власному інформаційному просторі. Наскільки це все серйозно? Раз наші основні союзники більш ніж стурбовані ситуацією, значить «Five Eyes» ( «П’ять очей» – розвідувальний альянс, в який входять Австралія, Канада, Нова Зеландія, Великобританія і США – ред.) має якусь інформацію щодо серйозності намірів РФ і її керівництва. У небі над Чорним морем щодня літають британські і американські літаки розвідники, контролюючи ситуацію», – зазначає Валерій Кравченко.

На його думку, Путін прагне до досягнення ряду цілей за допомогою чергової «маленької переможної війни в Україні»: придушити запит на протест в суспільстві в зв’язку з Навальним і майбутніми парламентськими виборами; звинуватити Захід у всіх бідах російського народу; показати тому ж Заходу, що Україна (принаймні її російськомовна частина) є залізною сферою впливу РФ, так само як і Білорусь.

«При бажанні можна знайти ще пару десятків цілей, які Москва може реалізувати через обмежену ескалацію, – вважає Валерій Кравченко. – Суть у тому, що Путіну потрібен для старту свій «глайвіцькій інцидент» (напад переодягнених у польську форму гітлерівців на німецьку радіостанцію в місті Глайвіц, організований СС 31 серпня 1939 року в рамках широкомасштабної «операції Гіммлер» для створення приводу для нападу Німеччини на Польщу – ред.), який  дискредитує владу в Україні. Щоб нашій країні внаслідок нього не чинили серйозної військової підтримки країни Заходу».

Експерт закликає уважно стежити зараз за діями церковників Московського Патріархату.

«Останнім часом вони активізувалися в Харкові та Одесі зокрема. Два цих міста – зручні цілі. 2 травня – день Пасхи і 7 річниці пожежі в Будинку профспілок в Одесі. 9 травня – поминальна неділя і день перемоги. Просто неймовірну кількість скреп «русского міра» і пропагандистських гасел можна задіяти одномоментно. Ймовірно, РФ буде шукати зручний момент для провокацій саме в це вікно, так чи інакше готуючись використовувати прихожан УПЦ МП з цією метою, – прогнозує Валерій Кравченко. – Україна повинна по максимуму використати місяць підготовки. В кінцевому рахунку, навіть якщо це все блеф Путіна і гра м’язами, зближення з НАТО, солідарність з союзниками (США, Польща, Туреччина, Великобританія, Канада) – наш єдиний можливий вірний вектор політики. Ймовірно, варто сказати спасибі Путіну за сьогоднішнє протверезіння української влади, позбавлення від ідеалізму, які ми зараз спостерігаємо. Нам потрібно реалістично оцінювати себе і своє оточення – інакше суверенній Україні не вижити».

Comments are closed.