Створення автентичного середньовічного містечка на території Уманського Свято-Богородицького василіанського монастиря (Умань) увійшло в програму «Велике будівництво». Про це повідомляє пресслужба Черкаської ОДА.

Василіанський монастир заснували у 1765 р. При монастирі діяло шестикласне училище та Греко-Католицька Церква. Після ліквідації російським урядом у 1834 р. монастиря, у будівлі розташували шпиталь для військових, а церкву передали до відання Російської Православної Церкви.

У 1858 р. тут були артилерійські казарми. До Першої світової війни у будівлі проходили засідання Уманського окружного суду. За часів окупації міста радянськими військами в період Національно-визвольних змагань 1917-1921 рр. діяли Військово-революційний комітет більшовиків та штаб Червоної гвардії. 1920 р. в приміщенні церкви організовано «Пролетарський театр», де проходили вистави Київського драматичного театру (“Кийдрамте”), очолюваного українським режисером та актором Лесем Курбасом.

За часів радянської влади приміщення монастиря використовували як військові казарми. Лише у 1998 році військові звільнили будівлю.

Comments are closed.