Статус Патріархату надається тільки тим Церквам, де православ’я сповідує титульна нація. Таким чином, Українська Церква отримає статус Патріархату після об’єднання усіх православних у країні.

Таку думку висловив релігієзнавець Дмитро Горєвой у програмі “Детектор. Релігії” на YouTube – каналі DetectorUA.

“Звичайно ми виносимо за дужки давні Патріархати та Кіпр, а також робимо виключення щодо Елладської Церкви, бо там взагалі унікальна ситуація. Однак усі церкви з домінуючим населенням православних – росіяни, серби, болгари, грузини та румуни мають Патріархат”, – зазначив Горєвой.

Натомість, додав експерт, там, де православні – це меншина (Польща, Чехія та Албанія), навряд чи буде патріарша Церква.

“Отже в українців є шанс до Патріархату”, – спрогнозував Горєвой, однак, додав, що історія здобуття найвищого статусу свідчить, що спочатку Церква повинна об’єднатися, бути єдиною та зібрати всі етнічні території докупи.

“Румуни отримали Патріархат, коли об’єднали в одну структуру розділені румунські церкви Валахії, Молдови, Трансильванії та Бесарабії. Серби отримали Патріархат, коли об’єдналася Белградська митрополія та Карловацький патріархат, а також були поглинуті автокефальна Чорногорська митрополія та Охридська єпархія Константинопольського патріархату. Грузинська Церква отримала патріаршу гідність, коли об’єдналися Мцхетський та Абхазький католікосати”, – навів приклади релігієзнавець.

Отже, резюмував він, перед українцями стоїть амбітне і складне завдання об’єднатися. І тільки після цього можна піднімати питання про Патріархат.

Comments are closed.