Громада Православної Церкви України із Красносілки, що у Бершадському районі, через суд змогла довести, що збори та перехід відбулися законно. Днями рішення на їхню користь ухвалив Апеляційний суд Вінницької області, повідомляє 33 канал.

Як розповів настоятель о. Ростислав Процанін, у січні 2019 року близько 95% громади Красносілки проголосували за те, аби стати частиною Української Православної Церкви. Не підтримали лише кілька осіб та батюшка Павло, який потім звинуватив сільську раду у «вербуванні» парафіян до «розкольницької церкви».

“Мене призначили новим священником Свято-Іоанно-Богословського храму. З того часу церкву до вирішення конфлікту опломбували, й ми проводили  служ­бу в приміщенні недільної школи, хоч і перереєстрація громади відбулася. Колишній батюшка з кількома односельчанами молились  у будиночку біля церкви. Невдовзі він звернувся до суду, бо вважав  збори вірян нелегітимними й такими ж — дії реєстратора. Відповідачем був керівник обласного департаменту у справах релігій Ігор Салецький, а ми вже як третя сторона. Але Вінницький апеляційний адміністративний суд у Вінниці виніс рішення на нашу користь й визнав перехід законним”, – розповів священник ПЦУ.

Але прибічники Московського Патріархату, яких мен­шість, все одно не могли змиритись й подали ідентичний позов до Бершадського районного суду. 26 грудня 2019 року останній закрив провадження у ци­вільній справі за позовом священника МП Павла Тарана до релігійної громади ПЦУ та управління в справах національностей та релігій Вінницької ОДА.

“Втім, наші так звані опоненти вирішили оскаржити рішення. І як нам стало відомо нещодавно, Він­ни­цький апеляційний суд ухвалив відкрити провадження у справі. Крім того, опоненти розпускали плітки, що я як військовий капелан, який щомісяця їздить на фронт, привезу звідти бійців й буду битись за церкву. Якось під час однієї із розмов я навіть їм сказав, що сумніваюсь, чи зможу втримати тих хлопців, які дізнаються про мою біду і якщо хтось з нас постраждає”, – зазначив настоятель.

Справу почали слухати у Бершадському районному суді.

Відбулося багато засідань у Бершаді, змінювався один суддя на іншого з тих чи інших підстав. Аж третій суддя почав слухати і закінчив цю справу.

Як розповіла адвокат Сніжана Чубенко, яка захищала громаду ПЦУ у суді, Бершадський районний суд дав дуже обґрунтоване  рішення, детальну правову оцінку із посиланням на норми закону всіх аргументів, які наводились тією стороною.

“Це  фактично і допомогло нам у суді апеляційної інстанції. Бо в останній  відмовили священнику МП Павлу Тарану у задоволенні позову. Суд визнав, що збори 314 осіб, членів релігійної громади, мають вищу юридичну силу над зборами 11 осіб, яких привів священник Таран. Тобто в його зборах брало участь 11 чоловік, які сказали, що вони з російською церквою. А у наших, де вирішувалось питання про зміну канонічного під­по­рядкування, – 314! Звісно, нам дуже допомогла і Постанова Верховного Суду, прийнята нещодавно.  Ця перемога далась нам важко, тому що дуже багато неправди було з уст наших опонентів і кожен їхній аргумент довелось спростовувати. Суд тривав із 2019 року, а ще довше тривала нарада у кімнаті суддів”, – розповіла адвокат.

За її словами, рішення Апеляційного суду дає право громаді служити у храмі, який нині зачинений. “Якщо далі священник вчинятиме протиправні дії, змушені будемо на нього подати до суду  про усунення перешкод у користуванні храмом. Крім того, священник МП повинен сплатити  всі судові витрати нашої громади”, – наголосила адвокат.

Comments are closed.