Синод РПЦ під головуванням Кирила заявив про “канонічну ущербність” хіротонії митрополита Вселенського Патріархату Андрія через те, що в ній брав участь ієрарх ПЦУ. Про це йдеться в журналах синоду на сайті РПЦ.

На Синоді заслухали доповідь митрополита Іларіона “про факт участі особи, котра не має канонічного рукоположення, в архієрейській хіротонії, здійсненій Константинопольським Патріархом”.

Він зазначив, що 21 березня 2021 року в Георгіївському кафедральному соборі в Стамбулі Патріарх Константинопольський Варфоломій у співслужінні ієрархів Константинопольського і Олександрійського Патріархатів, а також “представника одного з розкольницьких угруповань України, який не має канонічної хіротонії”, очолив свячення митрополита Сарандаекклісійского Андрія.

Синод “висловив жаль у зв’язку з участю особи, яка не має канонічного рукоположення, в архієрейській хіротонії в Константинопольському Патріархаті”, а також віддзначив, що “цією подією поглиблюється розкол в православному світі, спричинений діями Патріарха Константинопольського Варфоломія”.

Також РПЦ заявила про “неможливість співслужіння з митрополитом Андрієм, навіть якщо євхаристійне спілкування з Константинопольським Патріархатом буде відновлено, те ж поширюється на кліриків, яких згаданий митрополит згодом, можливо, висвятить”.

Як відомо, 21 березня у Патріаршому соборі святого Георгія на Фанарі в Стамбулі  року була звершена Божественна літургія, яку очолив Вселенський Патріарх Варфоломій. Йому співслужили архієреї Вселенського Патріархату, митрополит Гвінеї Георгій (Олександрійський Патріархат) та архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Православна Церква України). Цього дня, у неділю Торжества Православ’я, була звершена хіротонія новообраного митрополита Сорока Церков (історична єпархія поблизу Адріанополя, сучасного Едірне) владики Андрія (Софіанопулоса). Про це повідомила пресслужба Київської митрополії ПЦУ.

Comments are closed.