Керівництво Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій домовилися взаємодіяти у сфері екологічного просвітництва. Обговорення відбулося 13 квітня в онлайн-форматі.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський у своєму виступі наголосив, що головним рушієм змін у суспільстві залишається свідомість українців.

“Духовне слово – це найкраще, що може вплинути на людей, сформувати моральні цінності українців, розповісти про важливість сталого споживання, відмову від пластикових виробів на Великодні свята та турботу про ближніх. Ми покладаємося вашу на підтримку у екологічному вихованні населення”, – зазначив міністр.

Роман Абрамовський озвучив напрямки, у яких Міністерство та Рада Церков могли б об’єднати зусилля шляхом проведення просвітницьких заходів. Зокрема, йшлося про відмову від пластикових квітів у поминальні дні, адже вони не підлягають переробці, а їх спалення забруднює повітря; альтернативу використанню пластикових пакетів – багаторазові торбинки, що зменшить засмічення довкілля та водойм; спалення сухого листя та трави, яке призводить до пожеж в екосистемах.

Міністр також запропонував Всеукраїнській Раді Церков долучитися до відзначення Всеукраїнського Дня довкілля 17 квітня та до вшанування пам’яті жертв Чорнобильської трагедії 26 травня з нагоди 35-их роковин цієї техногенної катастрофи.

Представник Головуючого у ВРЦіРО, протоієрей УГКЦ о. Олекса Петрів зазначив, що церкви і релігійні організації вже багато років приділяють увагу проблемам екології, як шляхом просвітницьких ініціатив, так і через практичні акції з очищення довкілля. Він підкреслив, що Рада Церков підтримує прагнення Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України налагодити системну взаємодію з релігійною громадськістю, що зробить спільні зусилля більш ефективними.

На важливості духовно-морального виховання наголосив Старший єпископ Української Церкви Християн Віри Євангельської Михайло Паночко: “Чим нижча мораль у суспільстві, тим воно є бруднішим і засміченим”.

Він запропонував міністерству врахувати цей аспект у державних програмах, а також докласти зусиль для будівництва в Україні сучасних екологічних сміттєпереробних заводів, у тому числі шляхом створення належних законодавчих і практичних умов діяльності для закордонних інвесторів.

Comments are closed.