У Бабиному Яру добудували синагогу, проти спорудження якої протестувала громадськість, адже будівництво вели на місці старого православного цвинтаря.

Про це повідомляє Kyiv Media.

Зазначимо, спорудження синагоги, яка за документами записана як “мала архітектурна форма”, розпочалося 25 березня. Конструкцію почали збирати прямо за пам’ятником Менора.

Спершу там змонтували металеві конструкції, а тоді їх обшили дошками зі столітнього амбарного дуба. Дах конструкції розгортається, ніби книжка. Стелю синагоги розписали візерунками, а стіни – текстами молитв та вирізьбленими фігурками тварин, якими прикрашали старовинні синагоги в Західній Україні, проте вони були знищені нацистами під час Другої світової війни.

У синагоги є дві стіни. Дах при розгортанні конструкції також розкривається дерев’яна опора. Таким чином помолитися у синанозі можна і з вулиці.

Хоча завершити роботу планувалося до 8 квітня, наразі об’єкт повністю не завершений, проте сюди вже впускають відвідувачів.

Зазначимо, “Меморіальний центр Голокосту Бабин Яр” зазначає, що ця синагога є арт-об’єктом, а не повноцінною синагогою. Попри ці заяви, низка єврейських організацій розкритикувала проект та звинуватила авторів у антисемітизмі.

Також говорилося, що на місці встановлення синагоги-МАФу – православне кладовище. Меморіальний центр найняв для розкопок приватне підприємство “Пам’ять і слава”, яке прозвітувало, що поховань на цьому місці не виявили. Щоправда, знайшли фрагменти людського черепа, але припустили, що їх занесло сюди “у насипному ґрунті разом із будівельним сміттям”.

Нагадаємо, з моменту появи новин про створення меморіальної синагоги довкола проекту розгорівся скандал. Так, у лютому меморіальний благодійний фонд “Бабин Яр” виступив із заявою проти будівництва.

А благодійна організація “Міжнародний меморіальний благодійний фонд “Бабин Яр” звернулась до Окружного адміністративного суду Києва з проханням заборонити будівництво синагоги-МАФу.

Comments are closed.