Комісія США з питань свободи віросповідання в країнах світу (USCIRF) у своєму щорічному звіті, опублікованому 21 квітня, пропонує віднести Росію, Індію, Сирію і В’єтнам до “країн, що викликають особливу стурбованість”.

У цю категорію входять ті країни, які здійснюють “систематичні, тривалі і кричущі” порушення принципу свободи віросповідання. Внесення в чорний список передбачає санкції проти порушників, якщо включені держави не поліпшать свої показники, повідомляє Крим.Реалії.

Незалежний консультативний орган (USCIRF) закликав Державний департамент США додати Росію в реєстр “найсерйозніших порушників” релігійних свобод у світі – чорний список, в який вже входять Іран, Пакистан, Таджикистан, Туркменістан і шість інших країн.

У звіті USCIRF йдеться, що “умови свободи віросповідання в Росії погіршилися” торік, так як влада продовжила переслідувати релігійні меншини, які вважаються “нетрадиційними”.

На них накладають штрафи, їх затримують і заводять кримінальні справи. Тільки проти однієї забороненої в Росії організації “Свідки Єгови” було порушено 188 кримінальних справ, в той час як в будинках їх членів було проведено 477 обшуків з рейдами і допитами, включаючи “випадки застосування тортур, які все ще залишаються нерозслідуваними і безкарними”.

У доповіді говориться, що російський закон про боротьбу з екстремізмом також використовувався для “переслідування релігійних меншин, особливо мусульман”.

В анексованому Криму, як вказується в звіті, застосування репресивних законів і політики Росії щодо деяких мусульман призвело до судового переслідування за мирну релігійну діяльність і заборону груп, які були законними на півострові за українським законодавством.

Щонайменше 16 кримських мусульман були засуджені до позбавлення волі за “сфабрикованими звинуваченнями в екстремізмі і тероризмі”, йдеться в звіті.

Comments are closed.