У РПЦ продовжують поливати брудом Патріарха Варфоломія за те, що він надав автокефалію Православній Церкві України. Зокрема, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ архієпископ Леонід в одному з інтерв’ю заявляє, що “Варфоломій єдиною канонічною Церквою в Україні оголосив угруповання, яке складається з нерозкаяних розкольників”, йдеться на сайті РПЦ.

Як заявив представник РПЦ, Російська Церква не несе відповідальність за розрив із Константинополем.

“Константинопольський Патріарх і його Синод не просто заснував свою юрисдикцію в Україні, він зробив щось таке, що взагалі виходить за рамки православної еклезіології. Всіма визнаного митрополита Київського і всієї України Онуфрія, понад сто єпископів Української Православної Церкви він відразу оголосив неканонічними, які незаконно утримують свої титули. У той же час єдиною канонічною Церквою на Україні він оголосив угруповання, цілком складене з відокремлених від Української Православної Церкви і ворожих до неї нерозкаяних розкольників”, – зазначив він.

Представник РПЦ назвав ПЦУ “збіговиськом розкольників” та заявив, що Варфоломій “розірвав спілкування з УПЦ МП, адже на його думку такої Церкви більше не існує”.

“Хіба можна тепер уявити, що Патріарх Константинопольський запросить до співслужіння митрополита Київського і всієї України Онуфрія? Зі свого боку ми були змушені припинити спілкування з Константинопольською Церквою, керуючись церковними канонами”, – заявив російський ієрарх.

Comments are closed.