Хмельниччина – одна із найпатріотичніших областей в Україні, але багато священників тут лишилися з «московським духом».

Таку думку висловив в інтерв’ю «Релігійній правді» отець Микола Ковалик, благочинний Ярмолинецького району Хмельницької області і настоятель громади ПЦУ у селі Сутківці, відомою за історичним рішенням Верховного суду про перехід до ПЦУ.

Отець Микола Ковалик

Протоєрей зауважив, що таких священників МП важко переконати приєднатися до помісної Православної Церкви України.

«От розмовляю зі священником, ніби він тебе розуміє. Переконую: «Отче, переходьте, вас ніхто не буде ображати, ви лишаєтеся на своїй парафії, ми вам це гарантуємо». На другий день радикально думка в нього міняється, ви не такі, ви сякі, ви не правильні, тільки в єдності з Москвою все має бути», – розповів отець Микола.

Він погодився, що така зміна думки була можлива після розмови священника зі своїм єпископом.

«Так. Серед них є такі, що і докладають єпископу, що якийсь священник мав розмову з якимось священником чи благочинним з Православної Церкви України. Вони одне одного контролюють. Така ситуація у нас на Хмельниччині», – пояснив благочинний ПЦУ.

Як повідомляла РП, 6 квітня Велика Палата Верховного Суду визнала законною зміну релігійною громадою с. Сутківці Хмельницької області свого підпорядкування – виходу з юрисдикції Російської Православної Церкви в Україні (яка іменує себе УПЦ) та входження до Православної Церкви України.

Comments are closed.