Папа Римський Франциск наразі не надав відповіді на запрошення президента Володимира Зеленського з нагоди відзначення 30-ї річниці Незалежності України.

Про це повідомив керівник відділу з питань релігій у Кабміні Андрій Юраш у черговому випуску «Детектор. Інтерв’юер» з ведучим Сакеном Аймурзаєвим, коментуючи значення цього візиту для українського суспільства.

На його думку, цей візит став би потужним сигналом у ідеологічно-культуральному сенсі про те, що Україна є державою, яка є прихистком і Батьківщиною для багатьох релігій. А також це дало б потужний імпульс міжрелігійним екуменічним зв’язкам.

Крім того, додав чиновник, візит Папи Римського є гарною ідеєю для України, яка має комплекс значних питань і проблем на різних рівнях, пов’язаних з агресією Російської Федерації, і тому потребує концентрації зусиль найрізноманітніших міжнародних партнерів.

«Відверто кажучи, я не зовсім переконаний, що для Росії [Папа Римський] є безумовний авторитет. Але Росія очевидно не може не зважати на цей факт, зрозуміло, вона має рахуватися», – зауважив Юраш.

На запитання, чи не несе візит Папи загрози прозелітизму і розпалювання конфлікту, особливо з боку православних українців, Юраш відповів: «Ми живемо у вільному суспільстві».

«Релігійний секретар» України пояснив, що сама концепція прозелітизму розроблялася у Росії, і вона «є породженням ще тих часів, коли хтось міг думати, що можна десь законсервуватися, жити в якомусь своєму просторі, у своїх уявленнях, і ніхто не може і не має права втручатися чи пропонувати своєрідний ринок ідей, в тому числі духовних ідей».

Юраш наголосив, що зараз в Україні є абсолютно відкрите суспільство, де будь-яка людина, в тому числі православна, може в інтернеті чи через засоби масової інформації отримати будь-яку інформацію про будь-яку релігію, в тому числі і про католицизм.

«І невже в цьому глобалізованому світі, коли ми кожен день можемо бути споживачами найрізноманітнішого продукту, візит Папи може якось радикально щось розбалансувати чи змінити в нашому суспільстві?» – запитав чиновник.

«Він може тільки одне змінити: підтвердити статус толерантного відкритого суспільства, яке готове приймати будь-яких гостей і пропонувати моделі, як для внутрішнього попиту, так і для зовнішнього», – додав він, запропонувавши уявити ситуацію, коли в Україні на День Незалежності зустрічаються два беззаперечні християнські лідери.

«Тому це (візит Папи Римського – ред.) яскрава і продуктивна ідея, яку треба тільки вітати», – резюмував «релігійний секретар» України.

Comments are closed.