УГКЦ не поділяє ідею так званої державної Церкви – Церква не повинна бути частиною державного механізму. Про це сказав глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав Шевчук в інтерв’ю Українській правді.

Фото: Українська правда.

“…Католицька Церква має свою соціальну доктрину. І в таких дуже делікатних моментах досвід Церкви є для нас просто скарбом.

Один з елементів такого співіснування Церкви з владою є те, що Церква ніколи не хоче бути частиною державного механізму. Тобто ми абсолютно не поділяємо ідею так званої державної церкви. Хоча в минулому є певний досвід, коли в різних країнах в минулому столітті, різні релігії, різні церкви були державними по-своєму – і православні, і католицькі, і протестантські”, – наголосив Святослав.

За його словами, сучасний етап розвитку цієї соціальної доктрини говорить, що Церква не повинна бути частиною державного механізму.

“Церква не повинна бути частиною державного механізму. Чому? Тому що тоді вона втрачає свободу. Вона стає частиною державного механізму. Друге питання: тоді де є місце церкви в суспільстві?

Ми бачимо себе як частину саме громадянського суспільства. Зокрема, коли говорити про чітке місце для церковної спільноти, яке визначив свого часу папа Бенедикт XVI в своїй енцикліці. Він вимальовує таку певну модель ідеальних стосунків між суспільством, владою і бізнесом.

Папа каже, що для того, щоб були здорові стосунки, в державі мусить існувати цей трикутник. Тобто суспільство – влада – бізнес. Якщо суспільство випадає – і держава, і бізнес починають будувати між собою стосунки без урахування інтересів суспільства, ну тоді це є корупція. Корупція, злиття великого бізнесу і державних інституцій”, – зазначив він.

За словами глави УГКЦ, є великий ризик пострадянської дійсності на території колишнього Радянського союзу, зокрема і в Україні. Тому в цьому трикутнику місце Церкви не з бізнесом, не з владою, а з народом. Тобто церква є частиною громадянського суспільства, наголосив він.

Comments are closed.