П’яту річницю з дня освячення та відкриття сьогодні відзначає громада та протоієрей Павло Ядчишин, настоятель Свято-Георгіївського храму ПЦУ – унікальної святині в Житомирі. Це єдиний в Україні храм у давньогрузинському архітектурному стилі. Зведений стараннями грузинської громади, він став символом дружніх стосунків народів України та Грузії, поєднаних спільною вірою та любов’ю до Господа, розповідають в ПЦУ.

Будівництво храму почалось у складний для нашої держави 2014 рік. Окупація Криму Російською Федерацією, вторгнення російських військ на територію України і фактичний початок неоголошеної російсько-української війни стали поштовхом до його зведення. 6 травня 2016 року церкву освятили на честь святого великомученика Георгія Побідоносця – покровителя воїнства та оборонця від усілякого зла. Святиня стала місцем єднання братніх народів, місцем для молитви за свободу, мир і незалежність.

Ініціатором будівництва став підприємець, етнічний грузин Георгій Кварацхеліа. Таким чином він хотів висловити шану Україні, в якій знайшов своє покликання і де народилися його діти.

Сьогодні у храмі спільно моляться українці, грузини та інші православні християни.

Церкву побудовано в давньогрузинському архітектурному стилі. Грузія була однією з перших країн, які прийняли християнство. Спершу храми там зводили у формі класичних базилік без куполів, але в VI-VII століттях грузинські зодчі почали будувати хрестові храми з єдиним внутрішнім простором. Наприклад, таким став класичний монастир Джварі, внесений до світової спадщини ЮНЕСКО. Відголоски цього архітектурного стилю простежуються і в Свято-Георгіївському храмі – з його високими вікнами, лаконічними кам’яними стінами та скромним оздобленням усередині.

На території Свято-Георгіївського храму розташована визначна святиня грузинського народу, символ грузинського православ’я – хрест святої рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії. У неділю і святкові дні Божественні літургії у храмі звершуються двома мовами: українською та грузинською.

Comments are closed.