У 1990 році Патріарх РПЦ Олексій ІІ виписав Благословенну грамоту, яка визначала УПЦ МП як самокеровану церкву з правами широкої автономії. Але мало хто знає, що ця грамота була іменною і видавалася особисто митрополиту Філарету, який пізніше став Патріархом в УПЦ КП, а тепер — почесним Патріархом ПЦУ.

Про це розповів релігієзнавець Дмитро Горєвой у авторській програмі «Детектор. Релігії».

Так грамота збереглася в архіві — адресована митрополиту Київському і всієї України Філарету

Після того, як Філарет потрапив в опалу, РПЦ намагалася всіма силами викреслити його ім’я.

«Вони сховали оригінал грамоти і намалювали копію, в якій вже не містилося згадки про Філарета», – розповів експерт, навівши фото оригіналу та копії.

Так грамоту зображають нині – без імені адресата – просто предстоятелю УПЦ

Також цікава метаморфоза відбувалася з назвою. Офіційно цей документ Патріарха Олексія ІІ називався і підписувався як Благословенна грамота. Потім, за поданням Кирила, тоді ще смоленського митрополита, московська пропаганда назвала цей документ «Томосом».

«Напевно аби задурити голови українцям, сказавши, що в них вже є Томос», – висловив припущення релігієзнавець.

Горєвой навів цитату зі статуту РПЦ від 2000 року, правки до якого розробляв Кирило: «У своєму житті УПЦ керується Томосом патріарха Московського». Хоча ніякого Томосу насправді не було, а пізніше зникло і слово.

«Коли кон’юнктура змінилася і слово «Томос» стало реально загрозливим, його вирішили дискредитувати. І вже у сучасному статуті РПЦ немає згадки про Томос, тепер це знову Благословенна грамота», – повідомив релігієзнавець.

Comments are closed.