Катерина Долгова 7 років виховує дітей у дитячому будинку сімейного типу на Львівщині. Жінка – колишня монахиня з Тернополя, розповідає Суспільне.

Зараз Катерина виховує 10 дітей. Усі різного віку. Вони мешкають у будинку, допоки не отримають освіту.

“Наш Степан старший — йому вже 23-й рік пішов, там далі Марта, їй 22 роки і 2 місяці, далі йде Соломійка, якій 19 з половиною. Далі йде Євген – йому 18 з половиною. Далі йде Марія, якій буде в червні 14. Далі йде Саша, йому в жовтні буде 13. Далі Саша, якому було в квітні 12. Далі йде Володя. Йому буде 12 травня 11, далі Вероніка їй було 5, зараз 5 з половиною. І далі йде Максим, якому в січні було 4. Це центр і пуп Землі. Ні, пуп нашої сім’ї”, — розповідає про своїх дітей Катерина Долгова.

Катерині довелося працювати в будинку-інтернаті.

“Найбільші моменти потреби я побачила саме там і найбільше певне відваги дістала. Я побачила, що багато речей можна зробити”, — розповідає ексмонахиня.

За більш ніж 7 років разом ця сім’я має свої традиції та правила. Разом відзначають усі свята. Старші діти підросли та допомагають Катерині з молодшими.

“Дитина відчуває в першу чергу безпеку, тому що вона має де жити, вона має якісь людські відносини, вона знає, що її вдома хтось чекає, що вона комусь потрібна. Це певне найголовніший компонент. І ще такий важливий, я побачила, мої діти між собою одне одного завжди люблять”, — каже мама-вихователька Катерина Долгова.

Діти Катерини розповідають, що люблять своїх братиків і сестричок.

“Вона мене завжди в якійсь ситуації важкій розуміє, і вона турбується про мене”, — розповідає вихованка Марічка.

Катерина Долгова каже, завжди із дітьми розмовляє по-дорослому, адже хоче розуміти свої помилки.

“Я підійшла до одного з хлопчиків і питаю, ти мені скажи, на скільки відсотків я тобі коліжанка, а на скільки відсотків — мама. Я отримала таку відповідь – 90% мама. І для мене це було дуже приємно. Але так, я була не готова до такого, бо це сказала доросла дитина”, — розповідає мама-вихователька.

Жінка каже, що її діти знайшли свою сім’ю наново. Та додає, що сім’я потрібна кожному.

 

Comments are closed.