Якщо в назві Церкви вказувати її належність до Московського Патріархату, то це автоматично зменшує вчетверо кількість її прихильників. Про це написав на своїй сторінці в Facebook соціолог Андрій Єременко.

Він проаналізував два варінти опитування – в одному Церкву вказано як УПЦ, в іншому УПЦ Московського Патріархату. І результати соціології дуже відрізняються.

«Про релігії і про сприйняття Московського Патріархату. Готуюся до чергового соціологічного подкасту. Логічно, що в цей раз буде багато уваги приділено релігійній тематиці. Так ось – одна циферка. І «Градус» і «Active Group» незалежно один від одного поставили запитання «до якої конфесії ви себе відносите». АЛЕ! У «Градуса» варіант відповіді про Московський Патріархат звучить так: «Українська Православна Церква (Московского Патріархату, Митрополит Онуфрій)». І результат 7%, у «Active Group» – «Українська православна церква (на чолі з митрополитом Онуфрієм)». І результат – 27%.

Тобто додавання фрази «Московський Патріархат» зменшує кількість відповідей майже в 4 (!!!!) рази.

Зрозуміло, є похибка і у нас, і у «Градуса». Але різницю в 20% не спишеш на похибку ну ніяк.
І це при тому, що кількість парафій у Московського Патріархату, як і раніше, в рази більша, ніж у всіх українських церков разом», – зазначив експерт.

Comments are closed.