57 куполів за 12 років власноруч змайстрував мешканець села Дружелюбівка Калинівської громади на Вінниччині Петро Чешківський. Його роботи прикрашають верхівки українських церков Вінниччини, Дніпропетровщини, Одещини, Миколаївщини та міста Черкас, повідомляє Суспільне.

За освітою 65-річний чоловік музикант. Раніше грав у аматорському ансамблі “Кумасеньки”. Аби прогодувати родину, почав працювати будівельником. Розповідає, тоді ремонтували стару церкву, а її настоятель попросив зробити куполи для храму.

“Батюшка мене благословив, і я почав робити куполи. Я так захопився, що з гаража не хотів виходити. Роблю церкви тільки наші, українські православні”, — каже Петро Чешківський.

Аби виготовити купол, спочатку майстер робить каркас. Каже, любить працювати із деревом. Каркас збиває тиждень. Щоб робота йшла швидше, йому допомагає онук. Потім починає складати пазл із металевих квадратів, які називає “шашками”. Допомагає працювати молитва, говорить Петро.

На одному куполі таких шашок від восьми сотень до тисячі штук, розповідає Петро Чешківський. Вони різні за розміром і формою. Є ще один метод оздоблення, який майстер називає “Луска”. За формою вирізані деталі схожі на рибʼячу луску. Такими майстер оздоблює малі куполи.

За свою роботу Петро Чешківський грошей не бере. Лише за матеріал. А хрести, які теж виготовляє, церквам дарує. Таких презентував вже понад 30.

Свій гараж чоловік перетворив на майстерню. Тут облаштував стіл, власноруч зробив і станки, на яких гне метал.

До свого 70-річчя Петро хоче зробити ще 13 куполів. Саме стільки, каже, не вистачає, аби кількість робіт дорівнювала віку.

Є в Петра і фруктовий сад з вуликами. А на подвірʼї облаштував міні музей старожитностей. В альтанці ж повісив духові інстументи, яким понад 40 років.

Comments are closed.