Релігієзнавчиня Тетяна Деркач розповіла про порушення канонів єпископами РПЦ в Україні. Вона навела кілька епізодів, коли єпископи РПЦвУ, призначені на одну єпархію, йшли в іншу, що заборонено канонами православної Церкви.

«1. 7 серпня 1991 року рішенням синоду УПЦ МП митрополит Агафангел (Саввін) був призначений на Івано-Франківську кафедру. Призначення не прийняв і подав прохання про зарахування на спокій, яке через місяць і було задоволено.

2. 29 вересня 1991 року під єпископа Івано-Франківського був хіротонізований Іларіон Шукало. 23 січня 1992 року рішенням синоду був переведений на Чернівецьку кафедру. Але чернівецька паства його не прийняла.

3. 23 січня рішенням синоду УПЦ МП Чернівецький єпископ Онуфрій Березовський був призначений на Івано-Франківську кафедру. Призначення не прийняв і залишився (тобто забарикадувався) в Чернівцях. При цьому Іларіон Шукало, якого з Івано-Франківська перевели до Чернівців, не був допущений духовенством і віруючими до виконання обов’язків і поїхав до Херсона.

36 апостольське правило: «Якщо хтось, бувши рукоположеним на єпископа, не прийме свого служіння і не буде опікуватися народом, дорученим йому, нехай буде заборонений, доки не прийме вказаного. Так само і пресвітер та диякон. Якщо ж піде туди, і не буде прийнятий, але не з власної волі, а через злобу народу, то нехай залишиться єпископом. На кліриків же того міста накласти заборону за те, що не навчали такого непокірного народу», – написала Тетяна Александрова.

Вона також обурилась, що ті люди, що самі порушують канони будуть, щось комусь доказувати.

За матеріалами: Духовний фронт України

Comments are closed.