Священник Євгеній Зотов, який разом з громадою у селі Фарбоване на Київщині приєднався до Переяславсько-Вишневської єпархії ПЦУ, пояснив закиди юристів УПЦ МП про те, що переходу не відбулося.

«Є неточності стосовно переходу, бо це був не перехід громади, а приєднання. Тобто це не та десятка (парафіяльна рада – ред.), яка існувала на парафії до цього часу. Я як настоятель створив іншу десятку», – пояснив він у коментарі Релігійній правді.

Священник пояснив, що у його вчинку було кілька причин. По-перше, від старої десятки лишилося декілька людей. Решта були люди поважного віку, які вже спочили.

Священник ПЦУ Євгеній Зотов. Фото з особистого архіву

По-друге, отець Євгеній не хотів скликати стару десятку через недовіру до церковного керівництва.

«В мене виникла недовіра до митрополита Антонія Паканича та його команди, що ніяк не підтримала мене на приході, котрий потрібно було піднімати», – зауважив священник.

Він розповів, що його поставили на служіння у села Фарбоване і Богданівка, але навіть не надали житла і не допомогли із транспортом для відвідування парафії у Богданівці, яка розташована за 25 км на іншому кінці Київської області.

«Я вирішив просто зібрати нових людей з тих, хто мені допомагав на парафії впродовж цього року», – пояснив священник, додавши, що парафіяни – це місцеві люди.

Також, передбачаючи, що опоненти з УПЦ МП почнуть закидати, що ті рідко бувають у храмі, отець Євгеній сказав: «Так, але це тому, що це адміністрація, це фермери, вчителі, люди, які ведуть господарство. У них не завжди є час бути в храмі. Але вони постійно зі мною спілкуються, приходять до храму, хоча рідко бувають».

Члени релігійної громади, які пішли за отцем Євгенієм, працюють над благоустроєм храму. Фото з особистого архіву священника Євгенія Зотова

«У мене причастився кожен з них. Один фермер розповідав, що причащався два рази в життя: одного разу в зоні АТО, і інший – у вас у храмі», – поділився отець Євгеній.

Він також пояснив, чому потрібно підтримати свою помісну Православну Церкву України.

«Православна Християнська Церква в Україні зробила свій вибір до того, щоб об’єднатися та припинити розділ християн на канонічних і не канонічних, своїх та чужих. Помісна Церква зробила свій вибір до того, щоб молитися державною мовою і тим самим підкреслити, що ми своя Церква, а не командирована з інших земель. Православна Церква України зробила свій вибір до того, щоб керуватися Священним Писанням і відкидати все те, що йому суперечить», – наголосив священник ПЦУ.

Свято-Успенський храму у селі Фарбоване. Фото з особистого архіву священника Євгенія Зотова

«Христос не говорить про канонічні та не канонічні Церкви. Він збудував Одну Церкву. Церкву Христову і сповідування Його, Ісуса Христа Сином Божим поклав у фундамент Церкви.
Якщо, так звана Українська Православна Церква Московського патріархату зробила вибір залишитися в Російській Православній Церкві – то це не вибір народу України та її духовенства. Російський вибір – це вибір людей, котрі, знаходячись на території України, живуть «руським міром», – додав він.

Comments are closed.