Держава Україна не використовує іслам у своїх інтересах. Натомість має свій шлях — як національний, так і мусульманський, який суттєво відрізняється від її сусідів у пострадянському просторі.

Таку думку висловив муфтій Духовного управління мусульман України “Умма” Саїд Ісмагілов в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву на YouTube-каналі DetectorUA, даючи відповідь на запитання, чи не потрібен в Україні один мусульманський лідер на кшталт лідера Чечні Рамзана Кадирова у Росії.

«Фігура Рамзана Кадирова в Росії мені здається більш політичною фігурою. Тобто він не є мусульманським лідером, тим більше мусульманським релігійним лідером. Я думаю, що це частина російської політики, де потрібно було створити образ такого російського, доволі лояльного до влади лідера і зробити йому такий піар», – сказав муфтій.

Ісмагілов наголосив, що Україна має свій власний шлях.

«У нас свій власний шлях не тільки культурний, історичний, національний, а й мусульманський. Якщо ми подивимося і будемо порівнювати історію відродження, розвитку ісламу в Україні, вона докорінно відрізняється від інших країн пострадянського простору, і, в перш чергу, від Росії і Білорусі звичайно», – зауважив один з мусульманських духовних лідерів України.

Він зауважив, що це відбувається саме тому що, «у нас держава не використовує іслам у своїх інтересах».

«Іслам не контролюється спецслужбами так, як це відбувається в Росії. У нас не буває таких відвертих репресій арештів тощо. Маючи свободу і невтручання держави у справи мусульман, «Умма» сама може розвиватися так, як їй це бачиться найбільш зручним і вигідним», – пояснив муфтій.

На його думку, в українським мусульман навіть немає потреби мати такого лідера, тому що «Умма» іде не за людиною, а за ідеєю.

«У нас рівність, немає вищої касти і всіх інших мусульман, у нас немає особливих людей, немає таких, хто поставлений державою і транслює масам мусульман усі ці державні ідеї, тези, наративи», – зауважив Ісмагілов.

«Я вважаю, що в України свій шлях. І наш шлях полягає в тому, що у нас розвивається «Умма», а не стоїть наглядач, який командує, що робити», – резюмував він.

Comments are closed.