24 травня на території Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря відбулося відкриття офіційної резиденції предстоятеля Православної Церкви України – Митрополичого дому. Про це повідомляє пресслужба Київської митрополії ПЦУ.

«Ми продовжуємо давню традицію: 400 років тому, після відновлення Єрусалимським Патріархом Феофаном у Києві ієрархії Української Православної Церкви, митрополичим осідком та центром життя Православної Церкви став саме Михайлівський Золотоверхий монастир», – розповів під час відкриття митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Митрополичий дім – робоча і житлова резиденція предстоятеля, де зокрема відбуватимуться засідання Священного Синоду та інші офіційні заходи.

Будівля резиденції розташована поруч із кафедральним собором Православної Церкви України і була зведена в 1894 році за проектом архітектора Володимира Ніколаєва як будинок співців архієрейського хору Михайлівського Золотоверхого монастиря. У 2019-2021 рр. меценатською турботою Світлани Мацоли будівля відреставрована, здійснений капітальний ремонт та внутрішні оздоблювальні роботи в осучасненому класичному стилі.

На відкриття резиденції були запрошені представники ЗМІ, які мали можливість оглянути Митрополичий дім та поспілкуватися з предстоятелем в форматі брифінгу. Участь у відкритті також взяли члени Священного Синоду Української Православної Церкви та меценатка Світлана Мацола, яку під урочистий спів «Аксіа» (грец. «достойна») нагородили орденом святого архістратига Божого Михаїла першого ступеня.

«Сьогодні ми відкриваємо цей Митрополичий дім, і я б хотів подякувати усім, хто долучався до цього, бо зрозуміло, що потрібен відповідний ресурс, щоб звершити таку масштабну реставрацію у цей непростий час. Ця подія відбулася завдяки одній добрій людині, благодійниці, яка зробила нашій помісній Українській Православній Церкві цей подарунок. Це пані Світлана Мацола. Ми хочемо Вам сьогодні подякувати, Ви постійно відвідували, турбувалися, вболівали й працювали з самого початку – від візуалізації, ідеї до фінального завершення і відкриття», – зазначив предстоятель.

«Мені було приємно, що я змогла долучитися і зробити цей будинок для Його Блаженства та для Православної Церкви України. Я дякую Богові, що це було доручено мені. Я надіюся, що Вам, владико, все сподобалося, і що Вам тут затишно», – сказала Світлана Мацола після нагородження.

Першою робочою зустріччю, яка відбулася в Митрополичому домі після відкриття, стало чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви.

Освячення резиденції Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив напередодні, 23 травня 2021 року.

Comments are closed.