Від часу створення Православної Церкви України з боку прихильників Російської Православної Церкви в Україні відбувається системний тиск на релігійні громади, які бажають бути в складі Православної Церкви України та реалізують це прагнення у відповідності до законодавства України на своїх загальних зборах. Про це йдеться в заяві, яку ухвалив Синод ПЦУ на своєму засіданні 24 травня, повідомляє пресслужба ПЦУ.

Священний Синод ПЦУ заслухав повідомлення про численні систематичні прояви інформаційного, юридичного та силового тиску з боку прихильників Російської Православної Церкви в Україні на громади, духовенство і вірних Православної Церкви України, захоплення ними храмів громад ПЦУ або створення громадам ПЦУ перешкод у користуванні храмами й іншим майном.

Синод прийняв Заяву щодо систематичного втручання прихильників Російської Православної Церкви в Україні у діяльність релігійних громад Української Православної Церкви (Православної Церкви України), у якій, зокрема, зазначено:

«Священний Синод висловлює обурення широко вживаною прихильниками Московського Патріархату в Україні практикою захоплень храмів громад ПЦУ, вчинення перешкод у користуванні громадами ПЦУ їхнім майном та звершенні богослужінь, інформаційним, юридичним та силовим тиском прихильників РПЦ в Україні на громади ПЦУ та їхніх окремих членів, поширенням неправди про конфлікти, у які прихильниками Московського Патріархату втягнуті громади ПЦУ.

Синод закликає прихильників РПЦ в Україні припинити цю практику, зупинити розпалення релігійної ворожнечі, виявити конструктивне ставлення до свобідного волевиявлення віруючих і поважати його.

Священний Синод вкотре закликає керівництво Московського Патріархату в Україні не надіятися «на князів, на синів людських» (Псалом 145:3), на проросійських політиків та їхні впливи, а визнати правду, послідувати Томосу про автокефалію Української Православної Церкви і розпочати з Православною Церквою України конструктивний діалог».

Comments are closed.