У селі Ратнів Луцького району на місці колишнього храму настоятель місцевої церкви РПЦвУ архімандрит Онуфрій організував незаконні розкопки, повідомляють Волинські новини з посиланням на телеканал «Аверс».

Жителі села побачили, що ведуть розкопки. А от дозвільних документів, які давали б право на їх проведення, ніхто не показав. Тож люди викликали поліцію. Згодом повідомили і журналістів.

«Ми бачимо навіть при такому поверхневому огляді багато неупорядкованого матеріалу, – каже археолог, працівник Державного історико-культурного заповідника міста Дубна Юрій Пшеничний. – Причому це людські останки, які тут собаки розкидають. Чорні копачі й мародери тут діють нелегально і добувають ці матеріали».

Про нелегальну діяльність нам розповідає… археолог, який і сам не має жодного дозвільного документа, аби щось тут розкопувати. Виявляється, місцевий священник отець Онуфрій підписав із ним договір про співпрацю.

Що встигли накопати і де ці знахідки – хтозна. Втім дещо археолог показав.

І поки всі чекали на приїзд поліції, копачі почали збиратися. Забирали в автівки все: і пакунки зі знахідками, і якісь мішки. Кажуть, то сміття. Мовляв, усередині – поламаний шифер.

А от людські останки – то для них, схоже, зовсім не знахідка. Сміття забрали, а кістки так і лишили на землі посеред поля.

Але частині копачів поїхати з місця розкопок не вдалося: якраз приїхав офіцер громади. За деякий час – і слідчо-оперативна група. Одну із автівок зупинили та повернули на місце події.

Поліцейські провели огляд місця події, усе зафіксували, опитали копачів, а далі вилучили транспортні засоби в районний відділ поліції. Туди ж забрали й археолога.

Триває досудове розслідування, вирішують питання щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

А от настоятеля місцевого храму отця Онуфрія ні журналістам, ні поліцейським відразу зустріти не вдалося. В монастирі кажуть: той у від’їзді. Коментувати події не став. Хоча кілька днів тому в Facebook отець Онуфрій навіть хвалився знахідками з тутешніх розкопок.

 

Comments are closed.