У 2022 році 11 з 15 помісних церков отримають святе Миро від Вселенського Патріархату. Його приготування відбудеться за участі Православної Церкви України та 10 інших Помісних Церков.

Про це розповів богослов, магістр канонічного права Ніколас Гургенідзе, повідомляє Духовний фронт України.

Під час Таїнства мироваріння / Джерело: Ніколас Гургенідзе

Він впевнений, що спільна літургія єпископів ПЦУ та єпископів інших церков означатиме визнання Православної Церкви України всіма іншими Церквами, які братимуть участь у цій спільній Літургії.

Тобто ПЦУ мають визнати, ще сім Автокефальних Церков: Антіохійська, Єрусалимська, Сербська, Болгарська, Польська, Албанська, Чехії та Словаччини. Тут не беруться до уваги Олександрійська, Грецька та Кіпрські Церкви, які вже визнали автокефалію ПЦУ і також будуть на таїнстві Мироваріння.

Богослов назвав ті церкви, які варять самі варять святе Миро і які отримують його від Вселенської Церкви. Отримують миро від Вселенського Патріархату такі церкви: Олександрії (яка вже визнала ПЦУ), Антіохії, Єрусалиму, Сербії, Болгарії, Кіпру (яка вже визнала ПЦУ), Греції (яка вже визнала ПЦУ), Польщі, Албанії, Чехії та Словаччини, України. Варять святе Миро самі церкви Грузії, Румунії та Росії.

Згідно з типіконом церкви, Миро підготовлюють з усіма вище зазначеними Помісними Церквами. Це таїнство звершується під час святкової спільної божественної Літургії, під час якої благословляється Святе Миро. Це відбувається кожні десять років. Минулого разу це Таїнство проходило у 2012 році, – пояснює богослов.

Наступного року, у 2022 р., як правило, святе Таїнство Мироваріння має бути здійснено у Вселенському Патріархаті. У ньому мають взяти участь (обов’язково) представники від 11 автокефальних Церков. Це єпископи та священники.

«Духовенство 10 Помісних Автокефальних церков, і духовенство Автокефальної церкви України (разом 11) неодмінно відвідають спільну службу, тому ми будемо свідками цікавих подій наступного року. Як правило, жодна з вищезазначених церков не відмовляється брати участь, бо як в такому випадку вони отримають святе Миро?» – підсумовує магістр канонічного права Ніколас Гургенідзе.

Comments are closed.