Храм святого Іоанна Богослова ПЦУ у селі Заболоття на Рівненщині, в якому 10 травня представники РПЦвУ (УПЦ МП) зірвали богослужіння, досі стоїть зачинений.

Про це Релігійній правді повідомив прессекретар Рівненської єпархії ПЦУ протоєрей Василь Рудніцький.

«Храм поліція опечатала, тому служби у храмі не звершуються. Громада молиться на вулиці, до храму не заходить», – розповів отець Василь.

Правоохоронці опечатали храм під час конфлікту, який тоді влаштували представники РПЦвУ, і досі не надали громаді і єпархії ПЦУ пояснення, на яких підставах це було зроблено.

«Ми відправили листи до ДБР щодо неправомірних дій поліції, а також до президента України і міністра внутрішніх справ. Тому що поліція неправомірно опечатала храм», – наголосив отець Василь.

Він пояснив, що дії поліції були неправомірні, оскільки храм за документами належить громаді.

«Храм — у власності громади. Громада має всі документи, зокрема право власності на будівлю храму. Це все одно, що прийти до когось додому, просто вигнати людей з дому й опечатати його», – зауважив прессекретар єпархії ПЦУ.

Як повідомлялося раніше, громада ухвалила рішення приєднатись до ПЦУ ще в лютому 2019 року. Представники РПЦвУ подали до суду проти перереєстрації релігійної громади Свято-Іоанно Богословського храму у ПЦУ, однак програли.

10 травня громада ПЦУ, маючи відповідні документи, увійшла до храму, щоб провести богослужіння. У цей час представники громади РПЦвУ зняли ворота і спробували «відвоювати” храм».

Поліція розпочала досудове розслідування за фактом подій біля храму та повідомила, що храм було опечатано «до вирішення питання в судовому порядку, щодо права власності на майно та земельну ділянку».

Натомість прессекретар Рівненської єпархії отець Василь наголосив у коментарі РП, що наразі немає даних про жодні відкриті судові справи чи реєстрацію нових позовів.

Comments are closed.