Перший у Сумській області будинок з коноплі, а саме в Конотопі, будує місцевий священник ПЦУ отець Степан Кузь. Як зародилася ідея та чи законно це, розповідає Конотоп.Сіті.

Ідея побудувати будинок з коноплі прийшла до отця після вінчання пари, яка вирішила святкувати своє весілля у конопляному стилі. Там священник і познайомився з різноманіттям властивостей цієї рослини.

Отець каже, перше, що придбав після цього весілля, це одяг та взуття із коноплі.

На весіллі отець Степан познайомився із Сергієм Коваленком, який займається будівництвом екобудинків із коноплі в Україні.

Отець вирішив будувати собі дім із конопель тому, що у такому будівництві використовують тільки натуральні складники. Їх чотири: костриця, вапно, вода та мінеральні домішки.

«Насамперед, у мене є сім’я, ми разом вирішили, що будемо зводити такий будинок. І відразу ми розпочали шукати ділянку. Є українська народна приказка: «Не купуй хату, а купуй сусіда», тут насамперед сусіди прекрасні.

Ми почали будівництво зі спілкування з майстрами. Десь допомагали друзі. Фундамент ми залили переважно удвох із дружиною. В інтернеті знайшли картинку будинку без проєкту, без нічого, лише по фото його зводили. Будівництво каркасу є незвичайним і він є не так, як його роблять каркасники, трішки по-другому. Так, саме зведення каркасу допомогла нам бригада професійних майстрів, а решту все своїми руками разом зі своїми дітьми», — продовжує священник.

Отець Степан каже, для того, щоб побудувати свій дім із коноплі, потрібно не так вже й багато.

«В першу чергу — бажання, та щоб із любов’ю йшов процес будівництва. Сьогодні конопля росте 4 місяці, а дерево росте 50 років, щоб із нього взяти матеріал, а це вже матеріал, який побачили та перевірили. Особливо я за те, щоб кожна людина брала участь у будівництві, щоб їй було приємно й радісно тим, що вона робить це своїми руками. Можна й потрібно, як раніше робили — толокою, щоб прийшли рідні люди та друзі, всі разом допомогли один одному будувати свій власний будинок», — наголошує священнослужитель.

Comments are closed.