Священники, хоч служили в невизнаній Церкві, завжди знали, що вона благодатна і канонічна, а отримання Томосу було лише очікуваною констатацією істини. Таку думку висловив декан богословського факультету Львівської православної богословської академії ПЦУ, ієромонах Кипріан Лозинський в ексклюзивному інтерв’ю Релігійній правді.

“Я належу до молодої генерації духовенства, яке духовно народилося та інтелектуально сформувалось у невизнаній Церкві. Проте ми завжди знали, що наша Церква благодатна і канонічна, що, зрештою, підтвердилося. Тож отримання Томосу для мене особисто і, я думаю, для таких священників, як я, було лише очікуваною констатацією істини”, – зазначив він.

Священник поділився, що визнання української автокефалії викликало в нього шквал емоцій та сльози.

“Однозначно, що це подія вселенського масштабу у відновленні справедливості, яка викликала особисто в мене шквал емоцій та сльози, але, думаю, що для старшого духовенства, яке знало, як це жити у визнаній Церкві, а потім в ізоляції, отримання Томосу духовно і душевно було набагато глибшою подією. Зрештою, будь-яку історичну подію такого значення не можна оцінити через два і навіть не через десять років. Це нові виклики і нова відповідальність, які лише тепер починають вимальовуватись”, – зазначив отець Кипріан.

Comments are closed.