Верховний суд постановив, що УПЦ КП була ліквідована законно і подальші спроби довести зворотнє в судах не мають жодних перспектив.

Про це стало відомо Релігійній правді. Повний текст судового рішення у справі  №761/25084/20 від 19 травня 2021 року доступний за посиланням.

Зокрема, у рішенні йдеться про те, що постанова Помісного Собору УПЦ КП, який відбувся 15 грудня 2018 року перед самим Об’єднавчим Собором, є чинною. Цією постановою, яку підписав особисто владика Філарет, було припинено діяльність релігійної організації «Київська Патріархія УПЦ КП».

У ВСУ наголосили, що це рішення «ухвалене статутними органами релігійного об`єднання у межах своїх повноважень, а тому є виключно внутрішньою діяльністю релігійної організації, втручання органами державної влади у яку не допускається».

Таким чином, «жоден суд як орган державної влади не може розглядати спори щодо дійсності/недійсності цього рішення», що нівелює найменші перспективи будь-якого подальшого судового оскарження законності припинення релігійного об’єднання УПЦ КП та РО «Київська Патріархія УПЦ КП» як його релігійний центр.

Крім того, Верховний Суд у мотивувальній частині постанови чітко встановив, що УПЦ КП припинило свою діяльність шляхом об`єднання й приєднання до УПЦ (ПЦУ), а всі функції статутних органів УПЦ КП перейшли до компетенції відповідних статутних органів УПЦ (ПЦУ), які отримали всі повноваження й юридичні підстави для прийняття рішень щодо релігійних організацій, що перебували у складі колишнього релігійного об`єднання УПЦ КП, зокрема і щодо РО «Київська Патріархія УПЦ КП».

Нагадаємо, що раніше владика Філарет подав до суду на Предстоятеля ПЦУ Епіфанія, членів Священного Синоду та державного реєстратора Міністерства культури України Богдана Северенчука про визнання недійсними рішень та скасування реєстраційних дій щодо УПЦ КП, яку було зареєстровано як ліквідовану.

30 січня 2019 року Мінкульт видав наказ про реєстрацію статуту ПЦУ і скасував накази про реєстрацію статуту колишньої УПЦ КП.

27 липня 2019 року Синод Православної Церкви України ухвалив рішення про припинення діяльності УПЦ КП.

Comments are closed.