Українські фахівці запропонували чехам допомогу у відбудові знищеної вогнем дерев’яної церкви св. Михаїла, яку було привезено до Чехії із Закарпаття у 1929 році.

Благодійний фонд «Віза» спільно із Закарпатським обласним музеєм народної архітектури і побуту написали листа меру Праги, Надзвичайному і Повноважному послу України в Чеській Республіці Євгену Перебийносу, у якому висловили бажання долучитися до відновлення реліквії.

Про це повідомив голова фонду «Віза» Володимир Чубірко, пишуть Новини Закарпаття.

“Для нас важливо, аби храм був збудований саме на Закарпатській землі місцевими майстрами із використанням тутешньої деревини. Ми готові знайти таких фахівців, надати їм точні копії креслень та забезпечити транспортування будівлі.

Сподіваюся, наша церковна спільнота доповнить храм ще й гарним іконостасом. Таким чином церква і надалі належним чином представлятиме закарпатську культуру й духовність у столиці Чехії”, – йдеться в листі.

Як відомо, восени минулого року у Празі сталася драматична подія – згоріла церква Святого Архангела Михаїла, привезена до Чехії із Закарпаття у 1929 році.

У 17 ст. її було збудовано у с. Великі Лучки поблизу Мукачева. Але селяни не мали коштів на утримання церкви і у 1793 р. продали її багатшому селу Медведівці. Споруду розібрали на бруски й колоди, кожну частинку пронумерували і так перевезли. Там церква прослужила 130 років.

За часів Підкарпатської Русі церкву знову розібрали і потягом перевезли до Праги, де вона збагатила збірку Національного музею Чехословаччини. 2008 року її передали у користування Православній церкві чеських і словацьких вірян.

Як повідомляла РП, у жовтні 2020 року в Празі в Садах Кінських під Петршином практично повністю згоріла дерев’яна церква святого Михаїла XVII століття, яку на початку минулого століття привезли з України.

Цього ж дня посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс у Twitter написав, що в Празі вирішили відновити церкву святого Михаїла. “За щойно оприлюдненою інформацією речника магістрату Праги Віта Гофмана, 29 жовтня буде оголошено публічний збір пожертв на відновлення церкви”.

Comments are closed.