У Черкасах уперше проведуть випуск студентів Черкаської медакадемії у Свято-Михайлівському соборі, який належить до РПЦвУ.  Громадськість висловлює обурення таким нововведенням від керівництва закладу, пише Варвара Горова на сайті Дзвін.

За її словами, ця “непересічна” для Черкащини подія приурочена до 60-ї річниці з дня смерті православного святого, чудотворця Луки Кримського, професора медицини, якого медики знають як Валентина Войно-Ясенецького. Лука Кримський, який майже все життя працював у Росії, понад століття тому кілька років провів на Золотоніщині, його батьки після того, як були репресовані, проживали у Черкасах.

“Не применшую діянь святого, якого визнають як Московська, так і Православна Церква України, і Елладська Православна Церква, але ця інформація викликає все ж таки більше питань, ніж відповідей”, – йдеться в матеріалі.

Авторка наголошує, що у світській країні, де згідно з Конституцією церква є відділеною від держави, святкувати випуск студенів державного вишу у храмі виглядає не логічно, особливо дивує, що обрали храм РПЦвУ.

“Дивує також вибір церкви саме з приналежністю до Московського Патріархату. Ми за останній рік ледь не щодня говоримо, що медицина – це наша друга “передова”, тому на 8-му році війни навіть звичайний похід до “ворожої” церкви виглядає не патріотично. Свого часу її священники на Сході виступали своєрідними організаторами сепаратистів, допомагали так званим “ополченцям”, а на Черкащині навіть відмовлялись ховати загиблих у війні на Донбасі Українських Героїв. А тут, повторюсь, державний захід”, – зазначає авторка.

Comments are closed.