Новий рух прихильників РПЦ в Україні (УПЦ МП) під назвою «Миряни», який було запущено кілька днів тому, планує першу свою акцію вже наступного вівторка, 15 червня.

Заклики приєднатися до акції, яка відбудеться під стінами Верховної Ради України, промайнули на проросійських ресурсах, таких як СПЖ, «Перший козацький» тощо. Усі вони посилаються на короткі відео, опубліковані на новоствореному YouTube-каналі під назвою «Миряне», наповнення якого проаналізувала «Релігійна правда».

Ведучий цього каналу звертається до глядачів як російською, так і українською мовами, назва каналу прописана саме російською.

Обличчям нового проєкту є Василь Макаровський, який називає себе «медійником за професією і православним християнином за віросповіданням».

Вже у першому відео він вдається до маніпуляцій: пропонує глядачам стати на захист РПЦвУ, а в наступному реченні пропонує людям обирати між сімейними цінностями і «цінностями національної ворожнечі та ЛГБТ». Таким чином, складається враження, ніби всі, хто не сприймає Російську Церкву в Україні та належить, наприклад, до Православної Церкви України, або просто не має бажання її підтримувати, автоматично сповідують нехристиянські цінності, що не є правдою.

Також працівник проросійської пропаганди скаржиться на «захоплення храмів» і на те, що Офіс президента досі не дав відповідь на “мільйон звернень” проти перейменування УПЦ МП із вказанням її керівного центру, розташованого у країні-агресорі.

Зокрема, у відео, опублікованому 8 червня, він повідомив, що ОП переадресував це звернення до Кабміну з таким формулюванням: «Зважаючи на складність порушених питань, згадане звернення надіслано до Кабінету міністрів України, який координує роботу центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізацію державної політики у сфері релігії, з проханням всебічно розглянути та надати обґрунтовані пропозиції Офісу президента України».

Зауважимо, що ОП не проігнорував звернення і не відмовив, а лише передав більш компетентним структурам. Втім спікер проросійського проєкту безапеляційно заявляє, що «відповіді по суті ми не почули», а «нашу біль і мільйон підписів ніби не помітили».

У зв’язку з цим, повідомляє далі ведучий, юристи-прихильники УПЦ МП підготували два законопроєкти, які «розірвуть це коло переадресації звернень і скасують антицерковні закони».

«Наступного вівторка ми публічно подаємо ці законопроєкти до ОП і Верховної Ради. Тому ми закликаємо всіх небайдужих православних християн прийти під стіни ВР, щоб помолитися та допомогти народним обранцям повернути конституційні права громадянам України», – заявив ведучий проросійського проєкту.

Для популяризації акції і новоствореного руху інформаційні ресурси РПЦвУ задіюють відомих персон. Зокрема, приєднатися до «Мирян» закликає лікар-священик Ростислав Валіхновський.

Крім того, про важливість проєкту розмірковує зірковий священник РПЦвУ Олександр Клименко, який колись переміг на телешоу «Голос країни», а тепер веде відеоблог на офіційному YouTube-каналі РПЦ в Україні.

Для поширення інформації про новий проєкт РПЦвУ у медіапросторі його ініціатори і спонсори доклали чимало зусиль. Так, проєкт представлений не тільки на YouTube, також він має сторінку на Facebook і Telegram-канал, які активно наповнюються, а новини про нього виходять на відомих ресурсах цієї конфесії, на кшталт сайту СПЖ і YouTube-каналу «Перший козацький».

Також для поширення нового проєкту РПЦвУ готують сайт. Головну сторінку майбутнього сайту Макаровський демонструє в одному з відеороликів, опублікованих на каналі. Примітно, що сторінка виконана російською мовою.

Зараз сукупна аудиторія проєкту на різних ресурсах складає близько 2 тисяч підписників, але зважаючи на розмах на початках, у подальшому цьому проєкту, ймовірно, активно нарощуватимуть аудиторію.

Comments are closed.